Slănina nu îți protejează siluata, dar este un aliment natural, fără chimicale sau E-uri. Ea conţine retinol, niacină, tiamină, seleniu, riboflavină, potasiu, fosfor şi calciu.
Consumul slăninii în cantități moderate are următoarele beneficii:
Întăreşte sistemul imunitar
Această proprietate se datorează acidului arahidonic, care favorizează scăderea colesterolului, îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului, fiind în acelaşi timp necesar pentru producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile imune şi reacţiile inflamatorii.
Reglează contracţiile muşchiului inimii
În cantităţi mici, slănina este benefică inimii şi vaselor de sânge, întrucât reglează contracţiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului cardiac, şi sprijină tonusul vascular.
Protejează organismului de daunele aduse de fumat
Datorită conţinutului de seleniu, microelement care întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism, fumătorii sunt protejaţi prin consumul acestui aliment de efectele nocive ale fumatului.
Tratează mahmureala
Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea pansamentului gastric, care previne absorbţia rapidă de alcool din stomac.
Tratează durerile de articulaţii
Pentru a scăpa de durerile de articulaţii, se recomandă frecarea articulaţiilor bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se pune celofan sau hârtie de pergament, se înveleşte cu un fular şi se lasă să acţioneze peste noapte.
Tratează mastita
Pentru tratarea mastitei pe locul inflamat se aplică o felie subţire de slănină veche, peste care se pune o bucată de staniol şi se bandajează sau se lipeşte cu leucoplast.
Alungă durerile de dinţi
O felie mică de slănină nesărată, aplicată pe dintele dureros, între gingie şi obraz, pentru 15-20 de minute, are proprietatea de a alunga durerile de dinţi.
Tratament pentru pintenii osoşi
Pentru a trata ăintenii osoşi se prepară un unguent din 100 g slănină nesărată de porc, tocată mărunt, un ou crud şi 100 ml oţet concentrat. Borcanul cu amestecul se ţine într-un loc întunecos, până la dizolvarea completă a slăninei, amestecând periodic. Înainte de procedură, călcâiul se ţine în apă fierbinte, apoi se aplică pe zona dureroasă un tampon de vată îmbibat în unguent. Compresa se aplică pe timp de noapte, dimineaţa se spală talpa cu apă caldă. Durata tratamentului este de 5-7 zile.
Dezavantajele consumului de slănină
Slănina conţine nitriti-aditivi care pot interacţiona cu substanţele chimice naturale din alimente şi din organismul uman formând nitrozamine, compuşi cu un ridicat potenţial cancerigen. Totodată, are un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi creşte nivelul trigliceridelor din corp.
Sursa: dcnews.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!