“Niciodată nu am discutat în Guvern, până în acest moment, şi nici nu vom discuta posibilitatea de impozitare a pensiilor. Există cadrul legal în vigoare, nu se pune problema impozitării suplimentare a pensiilor. Şi domnul Vlădescu a făcut o declaraţie spunând foate clar că nu se pune problema impozitării tuturor pensiilor”, a declarat Boc, aflat în judeţul Dâmboviţa.
Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat într-un interviu acordat money.ro că toate veniturile ar trebui impozitate, inclusiv pensiile, astfel încât să fie majorată ponderea veniturilor bugetare în produsul intern brut (PIB).
În prezent, pensionarii plătesc impozit pe venit de 16% pentru partea de pensie de depăşeşte 1.000 de lei. Pensiile sub acest plafon sunt scutite de impozit.
“Există diverse forme de venit în România, printre care şi pensiile. Pensia este o depunere a fiecărui cetăţean pentru un venit viitor. La momentul realizării venitului, ar trebui ca întreg venitul să fie taxat. Deci orice venit, într-un stat civilizat, se taxează”, a afirmat Vlădescu, fără a spune explicit dacă se referă la impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.
Pensia minimă plătită de stat este de 350 lei.
Ministrul a explicat că, în prezent, statul român nu impozitează pensia nici la momentul plăţii contribuţiei la sistemul public de pensii de către angajaţi, nici ulterior, la încasarea pensiei de la stat.
“Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă care în toată lumea asta se taxează. Aşa ajung alte state să aibă venituri bugetare de 47% din PIB”, a apreciat Vlădescu.
Ministrul vrea o dezbatere publică pe această temă, subliniind că în România există trei milioane de plătitori de contribuţii la pensii şi şase milioane de pensionari.
“Spunem acum că am vrea o pensie care să reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totală de 30% din PIB. E foarte greu să-ţi închipui cum, având atât de puţini plătitori şi atâţia beneficiari şi o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva să-ţi plătească 45%”, a completat Vlădescu.
Sursa Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!