Scoala a inceput si odata cu ea si cosmarul parintilor. Pe langa banii dati pe uniforme, ghiozdane, manuale si rechizite, cei care au copii in sistemul de invatamant trebuie sa faca rost de bani si pentru fondul clasei si al scolii.
Declarat ilegal de cativa ani buni prin ordin ministerial, obiceiul de a strange bani pentru fondul clasei este practicat in aproape toate scolile din Romania. Din el se cumparaperdele la clasa, galerii, dulapuri, cuiere, clante, yale sau chiar se fac zugraveli. Fondul acopera incompetenta manageriala a directorilor de scoli si lipsa de implicare a primariilor.
„Am avut sedinta cu parintii chiar in prima zi de scoala. Primul punct pe ordinea de zi au fost banii pentru fondul clasei. Am hotarat sa dam fiecare cate 50 de lei pe semestru“, a spus Ana Vasile, mama unei eleve de clasa a II-a la o scoala din sectorul 3 al Capitalei. Mama nici nu s-a gandit sa nu plateasca, mai ales ca invatatoarea le-a spus parintilor despre tabla din clasa schimbata la initiativa primariei. Prin urmare, trebuie procurate markere speciale pentru scris, precum si solutii pentru sters.
„Nu ne trebuia o tabla noua. Nu mi se pare normal ca primaria sa stabileasca prioritatile unei scoli, fara ca directorii sa aiba niciun cuvant de spus“, a adaugat mama.
Anul trecut, in aceeasi clasa s-au strans bani pentru perdele noi si pentru plafoniere. „Acum a venit primaria, a inlocuit lampile cu tuburi de neon, iar in locul draperiilor au pus jaluzele verticale“.
Optional, dar obligatoriu
„Daca refuzi sa dai se uita urat la tine si ceilalti parinti, si invatatoarea. Asa ca vrand-nevrand trebuie sa contribui si la fondul clasei si la fondul scolii“, a explicat mama.
Aceeasi experienta o traieste si Dan Chelu, un alt parinte cu copil de clasa a V-a. „Ce-ati vrea sa facem? Nu da nimeni bani pentru reparatii! Elevii nu au nici macar cos de gunoi in clasa, iar cuierele sunt rupte“, a spus indignat Dan Chelu.
Tatal a explicat ca si paza scolii se plateste tot din banii parintilor care prefera sa-si stie copiii in siguranta. „Avem o firma de securitate platita din banii nostri. Nimeni nu este lasat sa intre“, a explicat parintele. Daca a incercat vreodata sa refuze contributia? „Am deschis discutia intr-o sedinta. Toti parintii mi-au sarit in cap. Care mai de care se inghesuia sa castige favorurile invatatoarei. Si-apoi, poate ca au dreptate! Cine sa dea bani?“.
Regulamentul bate ordinul ministerial
Regulamentul de organizare si de functionare a unitatilor de invatamant prevede ca doar “comitetul de parinti poate propune in adunarea generala, daca se considera necesar, o suma minima prin care parintii elevilor clasei sa contribuie la intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei.”
Contributia nu este obligatorie si este interzisa implicarea cadrelor didactice si a elevilor in strangerea fondurilor. Banii se cheltuiesc la initiativa comitetului de parinti “sau ca urmare a propunerii dirigintelui/invatatorului sau a directorului.”
Bani se strang in fiecare scoala, difera doar suma
La Iasi, parintii contribuie cu sume ce ajung la 200 de lei anual. La inceputul acestui an scolar, parintii unor boboci de la Scoala „Alexandru cel Bun” au dat bani pentru dotarea claselor cu bancute noi, dulapioare, perdele, dar si pentru achizitia unor table „inteligente si ecologice”.
„Nu ne-a cerut nimeni sa dam“, a declarat tatal unui elev. Directorul adjunct, Daniela Dragan, spune ca s-a mai cumparat si aparatura informatica. „Banii care vin de la minister sunt pentru cheltuieli fixe. Astfel ca unele clase raman descoperite. In orice caz, conducerea nu are nicio legatura cu deciziile celor de la clase“, explica directorul adjunct.
In judetul Bihor nu exista scoala in care sa nu fie adunati bani pentru fondul clasei sau al scolii. Difera doar suma. Parintii ai caror copii invata la Liceul Teoretic Greco-Catolic din Oradea scot anual din buzunar cate 30 de lei. Un pic mai mult, 35 de lei este cotizatia pentru fondul clasei platita la Colegiul National „Emanuil Gojdu”.
„Chiar vineri am avut sedinta cu parintii. Primul punct al discutiei a fost fondul clasei. Abia dupa ce s-a stabilit suma, 35 de lei pentru fiecare copil, am trecut la problema manualelor“, spune suparata Felicia M, mama unui elev de la aceasta institutie scolara.
La Constanta, scolile sunt pazite doar daca platesc parintii in medie cate 3 lei lunar. La Liceul „George Calinescu” din Constanta, de exemplu, la intrare este in permanenta un agent de paza. „Fiecare parinte a dat cat a putut”, ne-a spus o eleva de clasa a X-a, sub protectia anonimatului. Neoficial insa „cotizatia” este cuprinsa intre 5 si 15 lei.
Si la Targu Jiu, judetul Gorj, paza in numeroase unitati scolare este platita din buzunarele parintilor. „La noi, la Scoala numarul 8, dam din trei in trei luni cate cinci lei de elev si astfel diriginta strange banii necesari pentru a asigura paza institutiei de invatamant. Mie, personal, mi se pare o idee foarte buna“, a spus Rodica Istratie, parinte. (Au contribuit Mihaela Floroiu, Georgiana Anghel, Ioan Drimbau)
“Nu pot sa ma transform in politist in fiecare scoala. Exista un ordin explicit prin care colectarea de bani de la parinti pentru examene sau pentru fondul clasei este interzisa ” Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei
Adevarul Online
Citiți principiile noastre de moderare aici!