Asta însemna că băncile îşi puteau executa silit clienţii fără acordul unei instanţe de judecată. Legea va putea intra în vigoare doar dacă va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.
În expunerea de motive se precizează că „mii de oameni au fost evacuaţi din locuinţele lor în urmarea unor executări silite demarate de bănci sau de colectori de creanţe (aceştia din urmă fiinţând şi funcţionând ilegal), fără să li se fi dat şansa unei opoziţii sau a unui apel la hotărârea judecătorului de încuviinţare a executării silite şi fără să li se fi dat şansa de a se pune sub protecţia tribunalului, aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor Uniunii Europe”.
În dreptul nostru procesual civil, în totală contradicţie cu dreptul Uniunii Europene, încheierea prin care se încuviinţează executarea silită a unui contract de credit bancar (titlu executoriu în el însusi, care nu are nevoie de o soluţie judiciară favorabilă pentru a fi pus în executare silită) nu este supusă niciunei căi de atac.
„Debitorului aflat în această situaţie i se permite o contestaţie la executare, dar aceasta se poate dovedi inutilă, întrucât ea nu suspendă executarea, ceea ce înseamnă că între timp locuinţa debitorului sau a familiei sale poate fi executată silit. Debitorul care, să zicem, ar câştiga în contestaţia la executare, îi rămâne doar dreptul la despăgubiri. Iar suspendarea executării se poate acorda, în mod excepţional, doar cu depunerea unei cauţiuni care poate fi, uneori, prohibitivă”, se precizează în expunerea de motive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!