Conform unei anchete zf.ro, în perioada 2008-2016, băncile din România au înregistrat patru ani de profit și patru ani de pierderi. În 2015 băncile experimentează cel mai mare profit, de 4,5 miliarde lei. În primul trimestru al anului 2016, au un profit de 1,17 miliarde lei.
Dublu faţă de media UE
Băncile din România au rata de profitabilitate de 2-4 ori mai mare decât băncile din Austria, Franța și Italia care se află sub nivelul de alertă stabilit la 6% de Autoritatea Bancară Europeană. La sfârșitul primului trimestru din 2016, sistemul bancar românesc avea un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 13,5%, spre deosebire de cel a UE care se ridica la 5,8%.
Băncile din Polonia au o rentabilitate a capitalurilor de 9,8%, cele din Ungaria de 11,3% iar la cele din Cehia profitabilitatea este de 12%. Momentan ROE în Portugalia este pe o pantă descendentă înregistrând o pierdere de -2,5%, iar Grecia se zbate să rămână pe plus, nivelul ROE ajungând doar la 1,3%.
Rentabilitatea activelor (ROA), în România a fost de aproape 1,59%, de peste patru ori mai mare decât media UE, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).
Cele mai profitabile bănci românești din primul trimestru
Grupul BCR este lider în topul profitabilității din T1 a anului 2016, cu un profit net de 315 milioane lei. Pe locul doi s-a plasat Banca Transilvania raportând la nivel de grup un profit net de 231 milioane lei. Locul trei în topul profiturilor a fost Raiffeisen Bank cu 125 milioane lei. UniCredit Bank s-a clasat pe locul patru cu 108 milioane lei, iar pe locul cinci s-a plasat grupul francez BRD care include banca şi operaţiunile diviziilor de asigurări, leasing şi pensii, profit net raportat pentru T1 fiind de 73 milioane lei. Doar o mică parte din câştigurile raportate de cele cinci grupuri provin din asigurări, leasing sau pensii. Totalul de 853 milioane lei, este cu 13,5% peste suma acumulată în primul trimestru din 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!