“Este vorba despre 2.422 de kg carne şi produse din carne, 5.608 de kg lapte şi produse din lapte, 3.250 de kg peşte, 36 de kg de midii şi 134.352 de bucăţi de ouă. Toată cantitatea, cu o valoare de aproximativ 120.000 de lei, a fost dirijată spre neutralizare”, a precizat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ( ANSVSA).
În urma controalelor, inspectorii au amendat 271 de unităţi, susţinând că acestea nu respectau normele şi cerinţele prevăzute de legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
Cea mai mare cantitate de produse a fost confiscată la depozitele alimentare din Bucureşti. “Două dintre depozitele alimentare controlate în Bucureşti au fost amendate cu amenzi contravenţionale de 50.000 de lei fiecare, iar alte cinci, cu amenzi de câte 45.000 de lei, motivul principal fiind comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit. Amenzile aplicate unităţilor verificate in Bucureşti au fost de 320.000 de lei”, precizează ANSVSA.
Alte cantităţi importante au mai fost confiscate în judeţul Galaţi, unde inspectorii au dat şi amenzi în valoare de 180.000 lei. Totodată, în judeţul Ilfov au fost amendate patru unităţi cu 73.000 lei în total.
În judeţul Arad, inspectorii au dat amenzi de 44.000 de lei şi au confiscat 86.400 de ouă cu termenul de valabilitate depăşit, iar cei din judeţul Argeş au sancţionat nerespectarea normelor de igienă privind depozitarea cu amenzi de 54.900 de lei.
În total au fost verificate 744 de unităţi, în principal depozite alimentare, dar şi magazine alimentare sau centre de ambalare ouă. Totalul sancţiunilor s-a ridicat la 320, dintre care 271 de sancţiuni contravenţionale şi 49 de avertismente. La aceste acţiuni au participat şi reprezentanţi ai Jandarmeriei, alături de inspectorii autorităţii.
“Sâmbătă, 13 martie, au mai fost sechestrate aproximativ 1.300.000 de ouă, care erau transportate în patru autocamioane. Pentru ouăle din trei camioane nu fost prezentate nici un fel de documente, iar pentru cele din al patrulea camion au fost prezentate documente incomplete, iar datele din documente nu corespundeau cu încărcătura”, a precizat autoritatea.
Aceasta a mai precizat că alte două camioane, care transportau 650.000 de ouă fără documente de provenienţă, au fost mai fost depistate şi sechestrate în noaptea de sâmbătă spre duminică.
“Rezultatele acestor controale au arătat că există operatori din industria alimentară care pun în pericol sănătatea publică. Datoria noastră este să îi descoperim şi să nu îi lăsăm să strice oamenilor bucuria de Paşte, care trebuie sărbătorit cu familia şi nu în spital”, a declarat preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, citat în comunicatul instituţiei.
Sâmbătă, Zlotea anunţa că instituţia pe care o conduce va lua măsuri pentru verificarea alimentelor importate în România în perioada sărbătorilor pascale, pentru a-i proteja pe consumatori.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!