“Domnul Ludovic Orban este întotdeauna în vederile mele şi indiferent că va fi sau nu în conducerea partidului, va fi unul din colegii pe care îi respect şi pe care-i preţuiesc pentru tot cea au făcut, fac şi vor face în PNL. E posibil ca domnul Ludovic Orban să nu fie în această echipă pentru că între mine şi domnia sa, în acest moment cel puţin, există o divergenţă în legătură cu acest mod de alegere (pe listă – n.r.)”, a spus Antonescu.
Preşedintele PNL şi-a continuat explicaţiile privind divergenţele de natură strategică între el şi actualul prim-vicepreşedinte al partidului. “Domnul Orban este de părere că nu e bine să introducem sistemul cu moţiuni şi cu echipe cu argumente pe care de altfel şi eu le-am susţinut cu prilejul altor congrese. Numai că ceea ce vreau să fac eu acum nu e nicidecum… e doar la o aparenţă ceea ce a făcut domnul Stolojan în 2002 şi domnul Tăriceanu în 2005. E cu totul altceva, pe alte criterii. Dacă drumurile noastre se despart, se despart, în orice caz rămânem în partid, indiferent cine are câştig de cauză şi într-un sens mai larg, rămânem în echipă”, a punctat liderul liberal.
Crin Antonescu a insistat că, în echipa sa, dacă Congresul va adopta formula alegerii pe bază de moţiuni şi liste, nu va propune oameni după bunul său plac, “cum s-a întâmplat în cazul Stolojan sau în cazul Tăriceanu”.”Vor fi oameni care fie au fost votaţi la congresul anterior, fie sunt oameni care conduc organizaţii şi au avut rezultate foarte bune măcar la ultimele alegeri, cele prezidenţiale sau dacă asta se va putea – şi mărturisesc acest interes al meu, e unul din motivele pentru care cer listă – dacă una, două, trei personalităţi importante ale vieţii publice din România, cu vederi, cu convingeri liberale, unii şi membri ai PNL, ar dori să intre, eu aş fi de acord şi aş cauţiona ca preşedinte aşa ceva, prezenţa lor în fruntea partidului. Nu strică să avem oameni proaspeţi şi oameni de anvergură alături de oamenii care au făcut politică în acest partid”, şi-a expus Antonescu criteriile pe care-şi va alcătui echipa.
Liderul liberal a menţionat că încă nu poate face publice numele celor pe care-i are în vedere, deoarece încă nu a discutat cu aceştia, avansând doar numele senatorului PNL Mircea Diaconu. ”Vă pot da un exemplu acum, domnul Mircea Diaconu, care este un om simpatizat, apreciat în PNL. În condiţii obiţnuite de congres nu ştiu dacă ar candida, ba sunt convins că domnia sa nu are şi nici nu doreşte să dobândească abilitatea de a negocia, de a combina voturile care se combină la cooperativa din orice congres”, a spus Antonescu, adăugând că încă nu a discutat cu senatorul PNL.
Surse liberale au precizat, pentru NewsIn, că o soluţie la nivel statutar pentru asigurarea deschiderii partidului ar fi eliminarea procedurilor birocratice de primire în partid şi eficientizarea acestui mecanism, precum şi eliminarea restricţiei de vechime pentru accederea la funcţii de conducere, ceea ce ar favoriza promovarea acelor personalităţi pe a căror implicarea mizează Antonescu în ridicarea PNL.
Numele lui Mircea Diaconu era deja discutat în interiorul PNL ca parte a viitoarei echipe a lui Antonescu, fiind de altfel unul din vectorii de imagine prezenţi în mass-media în ultima perioadă. Contactat duminică de NewsIn, Diaconu a precizat că nu a avut nicio discuţie pe acest subiect cu preşedintele PNL şi a adăugat că, în principiu, nu este interesat de funcţii de conducere. El a menţionat însă că deocamdată sensul modificărilor statutare nu este tranşat, astfel că deocamdată nu ştie ce decizii se vor lua.
Andrei Marga este un alt nume vehiculat pentru echipa lui Antonescu, mai ales că rectorul universităţii Babeş Bolyai a intrat şi în discuţiile despre posibila sa implicare în “proiectul Johannis”, la finalul anului trecut. Şi numele Zoei Petre este menţionat printre liberali, fostul consilier al preşedintelui Emil Constantinescu fiind printre susţinătorii implicaţi în campania electorală prezidenţială.
Pe de altă parte, surse liberale au precizat, pentru NewsIn, că din echipa lui Antonescu nu pot lipsi şi cei consideraţi apropiaţi ai lui Călin Popescu Tăriceanu: Dan Motreanu, Mihai Voicu, Daniel Chiţoiu, a căror implicare în campania pentru prezidenţiale ar fi convins că sunt de încredere.
Echipa lui Antonescu, mai spun sursele citate, nu-i poate exclude nici pe susţinătorii variantei moţiunii: Relu Fenechiu, Vlad Moisescu, Dan Radu Ruşanu. În plus, ar fi nevoie şi de o componentă “feminină” în conducere: Mariana Câmpeanu, Norica Nicolai, dar ar urma să fie cooptate şi reprezentante ale tinerelor PNL, active în Parlament şi în mass-media.
Congresul PNL va avea loc în perioada 5-7 martie.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!