Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva solicită Senatului României să respingă Proiectul de Lege elaborat de Guvern privind aprobarea OUG nr. 51/2016 care, spun aceştia, nu corespunde problematicii și realităților din silvicultură și poate fi transformată într-o armă politică împotriva sectorului silvic. „Aplicarea OUG nr. 51/14.09.2016 conduce la blocaje importante în economia țării, pe piața lemnului și la pierderea de locuri de muncă”, a precizat liderul sindical ing. Silviu Geană.
Solicitare
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva solicită respingerea acestui proiect întrucât elaborarea OUG 51/14.09.2016 s-a făcut fără nici o dezbatere publică, fără consultarea organizațiilor profesionale și sindicale din sectorul silvic, fără consultarea societății civile din sectorul silvic, fără consultarea specialiștilor silvici practicieni în domeniul administrării pădurilor din România.
„În afara modului lipsit de transparență și de legitimitate în care a fost elaborată și aprobată OUG nr. 51/2016, se constată că ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 726/20.09.2016, ca act normativ aprobat în ședința de Guvern din data de 14.09.2016, deși din informațiile existente pe pagina oficială a Guvernului României reiese fără tăgadă că nu s-a regăsit pe ordinea de zi a acelei ședințe. Mai mult decât atât, constatăm că actul normativ nu se regăsește nici pe lista documentelor aprobate în ședința din 14.09.2016, conform comunicatului existent pe pagina oficială a Guvernului. În acest caz, este inexplicabil cum a fost aprobată ordonanța de către guvern în ședinta din 14.09.2016 dacă nici măcar nu s-a regăsit în ordinea de zi a ședintei” susţin liderii sindicali.
Aceştia sunt de părere că aplicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 51/14.09.2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010 va crea o vastă problematică ce poate conduce la blocaje importante în economia românească și pe piața lemnului, dar și la nemulțumiri și convulsii sociale. „Considerăm că acest act normativ nu este ancorat în realitățile sectorului forestier, mare parte din sancțiunile contravenționale sunt îndreptate împotriva administratorului și personalului silvic și ating cuantumuri exagerate, de zeci de mii de lei, pentru fapte care pot fi oricând interpretate abuziv. Aplicarea acesteia va conduce la îngreunarea sau chiar blocarea, în anumite situații, a aprovizionării populației rurale cu lemnul necesar pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece care va urma”, spune Silviu Geană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!