Conform acestui document, ar putea creste si varsta de pensionare a magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, judecatorii avand posibilitatea sa ramana in functii pana la 70 de ani. In plus, mamele magistrat ar urma sa primeasca 75 la suta din salariu pentru cresterea copiilor in varsta de pana la doi ani.
Facilitatile pentru magistrati si personalul auxiliar din sistemul judiciar au fost luate in discutie in urma punerii in executare a unor hotarari judecatoresti privind restantele salariale ale magistratilor si a unei decizii a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii care arata ca mamele-magistrat sunt indreptatite sa primeasca mai multi bani pentru cresterea copiilor mai mici de doi ani.
Astfel, Ministerul Justitiei (MJ) sustine propunerea conform careia “pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti beneficiaza de un spor de 50% din indemnizatia de incadrare bruta lunara“. Legea in vigoare nu prevede acest drept. Un alt spor, de confidentialitate, a fost stabilit la 15 procente si se va adauga la salariile tuturor angajatilor din sistemul judiciar. Potrivit actualelor reglementari, acest spor se acorda pentru conditii grele de munca, “proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii”.
Acelasi proiect de ordonanta mai prevede ca “pe perioada concediului de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, judecatorii si procurorii sa aiba dreptul la o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 6 luni anterioare datei de la care se acorda acest concediu”. De acelasi favor se bucura si personalul auxiliar de specialitate din cadrul sistemului.
In plus, ordonanta stabileste varsta de pensionare a judecatorilor si procurorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la 60 de ani, cu posibilitatea de a ramane in functie pana la 70 de ani.
“Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si personalul de specialitate juridica (…) pot fi mentinuti in functie dupa implinirea varstei de pensionare prevazute de lege, pana la varsta de 70 de ani. Pana la varsta de 65 de ani, magistratul poate opta sa ramana in functie, insa dupa implinirea acestei varste, pentru mentinerea in activitate este necesara aprobarea anuala a Consiliului Superior al Magistraturii“, se mai arata in proiectul de ordonanta.
In randul magistratilor, exista o adevarata disputa in legatura cu varsta de pensionare a judecatorilor si procurorilor. In anul 2005, limita maxima obligatorie de pensionare a fost stabilita la 68 de ani. Legea din 2004 privind statutul magistratilor spune ca ” judecatorii si procurorii de la toate instantele nu pot fi mentinuti in functie dupa indeplinirea varstei de pensionare”.
In urma cu un an, CSM s-a prevalat de o lege mai veche, in baza careia au fost numiti judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si nu s-a acceptat pensionarea lui Nicolae Popa, presedintele ICCJ, care implinise 68 de ani. CSM a stabilit atunci ca pensionarea lui Popa sa nu tina seama de regulile din 2005, ci de o lege din 1993.
Mona Pivniceru, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), a recunoscut, pentru Newsin, ca nu cunoaste continutul ordonantei de urgenta, deoarece urmeaza sa-si sustina lucrarea de doctorat si nu este la curent cu modificarile legislative discutate la minister.
Expertul anticoruptie Laura Stefan este de parere ca indemnizatia marita pentru mamele magistrat va conduce la un val de procese pe motiv de discriminare. “Ce vina au alte categorii sociale care contribuie poate mai mult decat magistratii la bugetul asigurarilor sociale dar care primesc timp de doi ani sase milioane de lei vechi pentru cresterea copilului? Normal este sa avem o lege pentru toata lumea”, crede Stefan. Despre propunerea de marire a varstei de pensionare in cazul judecatorilor de la instanta suprema, Laura Stefan sustine ca aceasta reprezinta “eterna dorinta a celor de la Inalta Curte de a ramane in functii“.
Ministerul Justitiei a refuzat sa se pronunte in cazul propunerilor privind salarizarea in sistemul judiciar, deoarece ordonanta este in dezbatere, in faza de proiect.
Conform aceluiasi proiect normativ, pensia magistratilor va reprezenta 80% din indemnizatia bruta lunara si sporurile avute in ultima luna de activitate, in conditiile in care actuala norma prevede ca pensia magistratilor reprezinta 80 de procente din media veniturilor pe ultimele sase luni de activitate.
Sistemul judiciar din Romania numara aproximativ 12.000 de angajati, dintre care 6.000 de judecatori si procurori.
Sursa: 9AM
Angajatii din sistemul judiciar ar putea avea salarii mai mari cu 65%
<p>Angajatii din sistemul judiciar ar putea sa primeasca salariile indexate cu pana la 65 %, procentul fiind reprezentat de sporurile de risc, de suprasolicitare si de confidentialitate.</p>
Trimite articolul
Xpowered by Surfing Waves
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Ninsoarea abundentă și vântul puternic care au cuprins județul Bihor, au lăsat mii de oameni fără curent electric.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Pompierii bihoreni au fost mobilizați în mai multe zone din județ pentru înlăturarea arborilor prăbușiți în cursul serii de vineri, 22 noiembrie.
BIHON Sport local
Nu se poate juca fotbal în competițiile arondate AJF Bihor. Zăpada abundentă căzută vineri, urmată de temperaturi de îngheț, au generat terenuri acoperite, pe care jocul de fotbal ar fi avut de suferit.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Fost procuror militar şef, generalul şi-a lansat la Oradea cartea „Ruperea blestemului | Revoluția Română din decembrie 1989”.
România
Peste 20.500 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, vineri, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
Citiți principiile noastre de moderare aici!