“Sunt sfătuiţi să recurgă la acest gest toţi salariaţii care au un venit mai mic decât în luna decembrie 2009, cei care nu au beneficiat de evaluare în 2009, salariaţii cărora nu le-au fost incluse sporurile în salariul de bază ori nu le-au fost luate în considerare unele sporuri pe care le-au primit sau trebuiau să le primească în 2009″, precizează preşedintele federaţiei, Viorel Rotilă.
Liderul sindicaliştilor din Solidaritatea Sanitară spune că acest demers face parte din prima etapă a programului de acţiuni de protest stabilit împreună cu celelalte federaţii bugetare din cadrul C.N.S. Cartel Alfa.
Pe 17 februarie, angajaţii Spitalului Clinic CF2 din Bucureşti au declanşat un protest spontan, tot din cauza nemulţumirilor legate de micşorarea salariilor. Medicii şi asistentele spuneau că lefurile le-au fost reduse, în medie, cu 100 de lei. Ei reclamau şi faptul că nu dispun de materialele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale.
NewsIn a relatat, la sfârşitul săptămânii trecute, faptul că, după acelaşi model, mulţi angajaţi din Educaţie au contestat deja veniturile mai mici din ianuarie 2010. Potrivit sindicaliştilor din învăţământ, prin eliminarea diferitelor sporuri, aceştia au primit la leafa pe ianuarie sume mai mici cu până la 25% decât cele din 2009. Au fost eliminate sporuri ca fondul de premiere de 2%, salariul de merit de 15%, sporul de bibliotecă de 15%, sporul de stabilitate de 15% şi cel pentru condiţii penibile, de 10% , în cazul personalului de curăţenie. “Cei mai afectaţi sunt personalul nedidactic. Sunt pătiţi oricum cu sume care se apropie de salariul minim pe economie, iar acum primesc şi mai puţin. În cazul lor fiecare leu contează”, a declarat secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu.
Diminuările vin din proasta interpretare a Legii unice de salarizare, intrată în vigoare la 1 ianuarie, dar şi din faptul că aceasta este incorect redactată, spun sindicaliştii. “Conducerile unităţilor de învăţământ nu au ţinut cont, când au fost calculate salariile, de două paragrafe ale legii, şi anume 30 şi 34, care prevăd ca salariile din ianuarie să nu fie mai mici decât cele din decembrie 2009, iar în cazul în care sunt mai mici, se pot face contestaţii care intră în competenţa ordonatorilor de credite. Noi am sfătuit personalul care a primit salarii mai mici să conteste acest lucru la conducerea instituţiilor de învăţământ, urmând ca, dacă în termen de 30 de zile nu se rezolvă, să ne adresăm instanţei”, a explicat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!