În plus, alte cinci ţări europene, care nu au fost incluse în Visa Waiver până în prezent, vor fi admise în cadrul programului. Astfel, cele şase ţări care ar putea fi incluse în Visa Waiver sunt: România, Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru şi Malta.
Chertoff este însă membru al unei administraţii care îşi încheie mandatul peste două luni, odată cu învestirea câştigătorului alegerilor prezidenţiale din 4 noiembrie, pentru care favorit în sondaje este în prezent democratul Barack Obama.
Pe de altă parte, administraţia americană a sprijinit permanent extinderea Visa Waiver, principalul obstacol în acest sens fiind Congresul, dominat de doi ani de democraţi şi care a ridicat obiecţii legate de securitatea Statelor Unite. Potrivit sondajelor, democraţii vor continua să domine Congresul după alegerile legislative ce se vor desfăşura în paralel cu cele prezidenţiale în 4 noiembrie.
Preşedintele american George W. Bush a declarat în repetate rânduri că administraţia sa doreşte includerea României în Visa Waiver programul de ridicare al vizelor şi înţelege frustrările românilor – aliaţi de nădejde ai Statelor Unite în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan -, însă modificarea legislaţiei referitoare la criteriile de intrare în program este o decizie care ţine de Congres. El a amintit că “a încercat să convingă” Congresul SUA să modernizeze sistemul de acordare a vizelor, însă, după cum a precizat preşedintele american, deşi legea a fost modificată, încă mai conţine anumite obstacole pentru ţări precum România.
Ambasadorul SUA la Bucureşti Nicholas Taubman a explicat recent, la TVR1, care este mentalitatea din spatele acestor condiţii stricte de includere în Visa Waiver. “Ştiu că pare ridicol, dar membrii Congresului SUA au spus că preferă să nu primească în ţară un milion de oameni corecţi decât să lase un singur terorist să pătrundă în SUA, poate cu arma nucleară. Aşa gândim noi. Nu vrem să moară milioane de oameni fiindcă noi am făcut o greşeală“, a declarat Taubman.
România şi SUA vor semna, potrivit ambasadorului Taubman, în noiembrie, o declaraţie privind principiile de cooperare în vederea inculderii României în Visa Waiver.
SUA au anunţat la 17 octombrie vor ridica obligativiatea vizelor pentru cetăţenii Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Coreei de Sud nu vor mai avea nevoie de vize, atâta timp cât se înregistrează online înainte de călătorie şi au paşapoarte biometrice.
Cel mai mare obstacol în calea eliminării obligativităţii vizelor SUA pentru România este rata de respingere. Legislaţia americană prevede un prag de maxim 10% pentru includerea unei ţări în programul Visa Waiver, care permite şederea în SUA pe o perioadă de până la 90 de zile, în scopuri de afaceri sau tursitice, fără a necesita viză.
Trei dintre ţările neincluse în Visa Waiver au rata de refuz peste 10% (România 25%, Bulgaria 13,3%, Polonia 13,8%), în timp ce celelate trei state au reuşit să se situeze sub limita admisă de Washington (Grecia 1,5%, Malta 2,5%, Cipru 1,7%).
Programul VisaWaiver (VWP) facilitează cetăţenilor statelor membre călătoria în Statele Unite în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a fi nevoie să obţină o viză.
Realitatea.net
Trimite articolul
Xba, administratia asta, politicienii lor au studii de PR. asa vor sa ne unga la sufletel cu vorbele astea. taranii.