Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi Institutul Naţional de Statistică (INS) au actualizat Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), potrivit unui comunicat de presă al ministerului. În prezent, nomenclatorul numără 3.852 de ocupaţii, dar numărul lor se modifică în permanenţă în funcţie de modificările de pe piaţa muncii. COR reprezintă sistemul de identificare, ierarhizare şi codificare a tuturor ocupaţiilor desfăşurate în economie, indiferent de tipul şi locul desfăşurării lor.
Revizuire
Clasificarea se aplică în toate domeniile de activitate economică şi socială, la completarea documentelor oficiale, ori de câte ori se cere precizarea ocupaţiei care face obiectul activităţilor desfăşurate. Utilizarea codurilor COR este obligatorie pentru toate organele administraţiei publice centrale şi locale, unităţile bugetare, agenţii economici, indiferent de forma de proprietate, organizaţiile patronale, sindicale, profesionale şi politice, fundaţiile, asociaţiile, persoanele fizice şi juridice.
„Ocupaţiile cuprinse în COR sunt rezultatul unei activităţi continue, pentru că piaţa muncii din România, ca şi cea din Uniunea Europeană, este o piaţă dinamică, supusă permanent unor schimbări generate, pe de o parte, de modificarea conţinutului unor activităţi, de dispariţia altora, precum şi de apariţia unui număr semnificativ de ocupaţii noi induse de procesele tehnologice actuale, de diversificarea producţiei şi de progresul tehnic, iar pe de altă parte, de criza economică”, se precizează în comunicat.
Actualizarea şi revizuirea acestui nomenclator se realizează, la solicitarea utilizatorilor, de către MMFPS si INS. Revizuirea şi actualizarea COR a fost un proiect necesar, determinat, pe de o parte, de această dinamică ocupaţională, iar pe de alta, de necesitatea ca toţi utilizatorii acestui nomenclator să aibă acces la o singură clasificare, evitându-se astfel o serie de probleme apărute la încheierea contractelor individuale de muncă, elaborarea standardelor ocupaţionale şi a celor de pregătire profesională etc., generate de utilizarea altor nomenclatoare apărute pe site-uri web sau publicate făra acordul ministerului.
Pe de altă parte, revizuirea clasificării a fost impusă de obligativitatea ca România să implementeze Clasificarea Internaţionala Standardizată a Ocupaţiilor – ISCO-08 şi să adapteze anchetele statistice conform structurii acestei clasificări reglementare impusă de Comisia Europeană.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!