Creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici au intrat de luni în Postul Paştelui sau Postul Mare. În calendarul ortodox şi greco-catolic, Postul Mare începe în 15 februarie şi se va încheia în 3 aprilie. În calendarul romano-catolic, Postul Paştelui începe în 17 februarie. Învierea Domnului va fi sărbătorită de ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici în 4 aprilie. Intrarea în această perioadă a fost precedată de Lăsatul Secului de brânză.
Postul Paştelui va impune respectarea unor cutume şi restricţii de ordin culinar şi nu numai. De luni, credincioşii trebuie să se abţină de la consumarea produselor din carne, ouă şi lactate, dar mai ales să se purifice sufleteşte pentru a aştepta cu inima curată Învierea Domnului Isus Cristos. În această perioadă sunt interzise cununiile religioase.
Restricţii
„Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru post de peste an. Dacă în Poostul Crăciunului este dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică, în postul Paştelui avem dezlegare la peşte doar de Bunavestire şi în Duminica Floriilor”, a explicat părintele Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe din Oradea.
Credincioşii sunt sfătuiţi ca în această perioadă să se spovedească şi să facă fapte bune, să ajute aproapele şi să încerce să evite păcatele.
„Am putea vorbi de două moduri de a posti: trupeşte şi sufleteşte. Postul trupesc presupune evitarea consumării de alimente de origine animală, în timp ce postul sufletesc presupune evitarea faptelor rele”, a mai spus părintele Cristian Rus.
Slujbe
În prima săptămână a Postului Mare, de luni până vineri, în bisericile ortodoxe preoţii vor oficia Pavecerniţa Mare, în cadrul căreia se citeşte Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. De asemenea, specifică Postului Mare este Liturghia Darurilor Înainte Sfinţite, celebrată doar în cursul săptămânii. Sâmbăta, preoţii celebrează Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. În primele cinci duminici ale postului, preoţii celebrează Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
În Săptămâna Mare, în biserici se oficiază slujbele Deniilor.
„Săptămâna Mare este cea mai aspră din post. Există credincioşi care nu mănâncă nimic, de joi până la Înviere. Bolnavii, copiii şi vârstnicii postesc atât cât pot”, a spus părintele Rus.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!