Bihorenii care îşi petrec vacanţele şi concediile pe litoral trebuie să fie atenţi la alimentele pe care le consumă, la condiţiile în care sunt comercializate acestea şi la unităţile de cazare şi agrement unde îşi petrec sejururile.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au descoperit numeroase nereguli la firmele cu activitate pe litoralul românesc. Ca de obicei, acestea s-au lăsat cu sancţiuni şi amenzi de peste 1,2 milioane de lei.
Amenzi şi sancţiuni ANPC
În perioada 3 – 10.07.2019, ANPC a desfășurat 197 de controale, în 182 dintre acestea constatându-se abateri de la prevederile legale în vigoare. Au fost verificate 115 unități de alimentație publică, 21 de unități de cazare, unități de agreement și sectoare de plajă, 35 de unități de comercializare de produse alimentare şi 26 de unități de comercializare de produse nealimentare.
„În urma verificărilor, au fost aplicate 308 sancțiuni, din care 181 de avertismente și 127 de amenzi, în valoare de 707.000 lei. Au fost oprite definitiv și retrase de la comercializare produse în valoare de 50.282 lei, au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 52.309 lei și a fost oprită temporar prestarea serviciilor a 21 de operatori economici”, transmite ANPC.
Deficiențe
Abaterile constatate în timpul verificărilor au fost variate. În cazul unităților de prestări servicii de alimentație publică: nerespectarea condițiilor de depozitare, păstrare și expunere la comercializare a produselor alimentare, depozitarea acestora direct pe paviment, nerespectând condițiile de temperatură impuse de producător; nerespectarea temperaturii preparatelor culinare gătite de minimum 60 de grade Celsius; modificarea stării termice inițiale, fără ca operatorul economic să fie autorizat în acest sens; utilizarea de materii prime cu data limită de consum depășită; comercializarea preparatelor alimentare neprotejate de insecte și de praf; utilizarea de ustensile de plastic sau de lemn nerecomandate alimentației publice; existența unităților de alimentație publică pe plajă fără racordare la apă, fără coșuri de gunoi și cu produse expuse contaminării cu praf, etc.
În cazul unităților de prestări servicii nealimentare, sancțiunile au fost aplicate pentru: existența sectoarelor de plajă fără respectarea zonei de 30% plajă de nisip fără șezlonguri; existența sectoarelor de plajă fără respectarea numărului de cabine de schimb; nereguli semnalate în camerele de cazare: căzi cu mucegai, lipsa numărului regulamentar de prosoape/turist, lipsa telefoanelor fixe sau a mapelor speciale pentru turiști; deficiențe de informare la recepție, etc.
În cazul unităților de comercializare bunuri alimentare, deficiențele se referă la: nerespectarea condițiilor de depozitare, păstrare și expunere la comercializare a produselor alimentare; comercializarea produselor la promoție în afara datei de valabilitate a acesteia; comercializarea de produse alimentare cu data limită de consum depășită; comercializarea de produse fără traducere în limba română a etichetei; etc.
În cazul unităților de comercializare bunuri nealimentare au fost sancționate: comercializarea de produse cosmetice în afara termenului de valabilitate; comercializarea jucăriilor fără elemente de identificare și caracterizare, fără licență sau instrucțiuni; comercializarea jucăriilor notificate RAPEX, fără adresă și denumire a distribuitorului/importatorului.
Controale ANSVSA
Şi ANSVSA a continuat seria controalelor în unităţile amplasate în cele șapte zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia şi în săptămâna 22.07.2019 – 28.07.2019. Medicii veterinari oficiali, care activează în cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2019”, au verificat 272 de unități.
Controalele au vizat: 179 de unități de alimentație publică, șapte pizzerii, o pensiune, șase cantine, șase cofetării, zece laboratoare de cofetărie, 44 de magazine alimentare, trei supermarket-uri, şapte tonete de înghețată, cinci depozite alimentare, două unități de produse congelate și două autoutilitare.
În urma acestor controale, s-au constatat neconformități referitoare la: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; etc.
„Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 56 de unități, respectiv 16 restaurante, 13 unități tip fast – food, patru unități tip bufet, patru magazine alimentare, un bar, două laboratoare cofetărie – patiserie, două braserii, două patiserii, două tonete înghețată, o rulotă, şase depozite alimentare, o unitate produse congelate și două autoutilitare, au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 513.200 de lei”, transmite ANSVSA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!