Cristina şi-a scos rinichiul la vânzare ca să poată urma Facultatea de Medicină. Este deja studentă în anul II la Psihologie, la Universitatea Bucureşti, dar visul ei este ca într-o zi să poată salva vieţi. „Una este când ai în grijă sufletul şi alta este când ai grijă de viaţa oamenilor. Vreau să salvez vieţi şi pentru asta sunt dispusă să fac sacrificiul. Tot ceea ce îmi doresc este să învăţ cât mai mult ca să pot intra la Medicină la stat, bursieră. Banii îmi vor fi necesari pentru manuale şi cărţi.
Numai un atlas de medicină costă 800 de lei, iar părinţii mei nu au o situaţie financiară atât de bună ca să-şi permită să cheltuie atâţia bani”, ne spune Cristina. Cere 20.000 de euro pentru rinichi şi nu este dipusă să lase la preţ. Locuieşte în Bucureşti, are 21 de ani, nu bea, nu fumează şi nu îşi pierde nopţile prin cluburi. Vrea doar să înveţe. Părinţii ei nu ştiu nimic despre intenţia de a-şi vinde rinichiul, dar când se va programa operaţia, le va spune că pleacă la Constanţa, la o prietenă, timp de două săptămâni.
Facultatea de Psihologie a fost doar o alternativă, mai puţin costisitoare, dar nu poate renunţa la visul ei.
Pe site-ul Romedic, cel mai vizitat din domeniul sănătăţii, se află sute de anunţuri cu vânzări şi cumpărări de organe. Cei mai mulţi dintre cei dispuşi să renunţe la organe sunt tineri cu vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani. Unii sunt foşti sportivi de performanţă, sau cel puţin aşa susţin, şi toţi sunt nefumători şi antialcoolici. Preţul este negociabil, iar intermediarii sunt excluşi din start din această afacere. Atât cei care vând, cât şi cei care cumpără îşi dau numerele de mobil, localitatea de reşedinţă, iar unii şi-au postat chiar şi fotografiile. Operaţiile de transplant se fac şi în alte ţări, iar unii cumpărători chiar precizează că intervenţia poate fi făcută în Spania sau Austria, în funcţie de dorinţa donatorului.
Dana Aurelia Ştefan, din Constanţa, are 36 de ani, este serioasă şi sănătoasă şi îşi vinde rinichiul cu 30.000 de euro. Contactată telefonic de reporterii noştri, aceasta a fost de acord, după ce s-a consultat cu soţul, şi cu suma de 15.000 de euro, chiar dacă avea o situaţie destul de dificilă. Cristian, din Bucureşti caută urgent un rinichi grupa O pozitiv. „Sunt deja la al treilea transplant, pentru că organismul mi-a respins ceilalţi rinichi. Acum caut un rinichi de bărbat, pentru că medicul mi-a spus că s-ar putea să nu-l mai resping, pentru că ceilalţi erau de la femei”, ne-a spus Cristian.
Nefumător şi sănătos clinic, Cristi, din Iaşi, are 23 de ani, lucrează la un fast-food şi este dispus să-şi vândă un plămân contra sumei de 10.000 de euro. Părinţii lui nu ştiu de acest lucru, dar o face pentru că are o datorie de 6.000 de euro pe care nu o poate achita altfel.
Bani, doar pentru 120 de transplanturi pe an
Piaţa rinichilor şi a lobilor de ficat vânduţi ilegal pe net se dezvoltă pe zi ce trece. Mii de români îşi vând organele la mica publicitate virtuală cu 15.000 până la 50.000 de euro bucata. Elementele care au favorizat explozia de vânzări de organe sunt legate, în primul rând, de funcţionarea greoaie a sistemului de sănătate în domeniul transplantului. Şi asta deoarece, dincolo de criza de donatori post-mortem, Ministerul Sănătăţii nu finanţează decât 120 de transplanturi pe an, în timp ce pe listele de aşteptare zac mii de bolnavi fără speranţă. Mai mult, înflorirea pieţei de organe este cauzată şi de neputinţa autorităţilor de a stopa acest comerţ ilegal şi imoral. Legea 95/2006 prevede pedepse cu închisoare de la 2 la 7 ani atât pentru cei care postează anunţuri publicitare cu vânzări de organe, cât şi pentru cei care publică sau mediatizează acest tip de anunţuri.
Peste 1.600 de bolnavi pe lista de aşteptare
Anul trecut, în România s-au făcut 152 de transplanturi de rinichi de la donatori vii şi doar 70 de la donatori-cadavre, iar pe lista de aşteptare se aflau 1.626 de bolnavi. Conf.dr.Cristian Gheorghe, membru în Comisia de avizare a donării de la donatorul viu, spune că, cel puţin la Institutul Fundeni, 90% dintre donări s-au făcut între rude. Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr.Victor Zota, susţine că avem cea mai complexă şi mai severă legislaţie din lume în transplant, în care chiar şi tentativa de vânzare a organelor se pedepseşte. „Este vorba şi despre compatibilitate, iar în cazul celor care nu sunt rude, aceasta este de una la un milion.
În plus, Comisia de avizare poate să ceară orice document pentru a se convinge că donarea este benevolă”, spune dr.Victor Zota. În legătura cu găzduirea pe site a anunţurilor de vânzare de organe, reprezentanţii Romedic s-au justificat prin absenţa personalului care să se ocupe cu ştergerea acestora. „Nu avem o echipă suficientă care să se ocupe şi de aşa ceva. Dar acum, vă mulţumesc că ne-aţi spus. O să luăm măsuri ca să ştergem anunţurile, pentru că ştim că sunt ilegale”, ne-a precizat Cristina Mustaţă, reprezentant al site-ului Romedic.
Poliţia nu are o structură specializată în combaterea traficului de organe
Deşi legislaţia care incriminează traficul de organe este extrem de severă, la nivelul Poliţiei Române nu există structuri specializate pe acest tip de infracţiuni. Surse din cadrul IGPR ne-au declarat că, în cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate (DGCCO), la Direcţia de Combatere a Traficului de Persoane (DCTP), există doar câţiva ofiţeri care au, printre alte atribuţiuni, şi combaterea traficului de organe.
Gandul.info
Citiți principiile noastre de moderare aici!