Festivalul s-a desfășurat în două locații, în funcție de secțiuni: la Sala Sporturilor au fost probele de coregrafie cuprinzând dansuri populare și moderne, iar la Casa de Cultură „Ion Cojar” secțiunile expoziții, gastronomie, recitatori dialectali, publicații și cărți de autori locali, coruri, solişti vocali şi instrumentişti – fanfare.
Festivalul a fost deschis la Sala Sporturilor de către directorul festivalului Cipu Ciprian, de la Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș care a jurizat întreaga prestație a artiștilor alături de reprezentatul Consiliul Județean Răzvan Hrenoschi și Bogdan Negrea.
Primii care au evoluat au fost ansamblurile de la Ghiroda, urmând orașul Recașul cu ansamblul “Creanga de Aur” de la Herneacova, ansamblul Recășana, cu cele trei generații de dansatori. Au urmat dansurile pline de energie ale ansamblul de dansuri sârbești “Mihailo Andreevici” din Petrovaselo. Spectatorii prezenți au putut urmări în continuare ansamblurile din Giarmata Vii, Belinț, Topolovățu Mare, Secaș, Șanovița, Remetea Mare.
La Casa de Cultură „Ion Cojar”, competiția la secțiunea Coruri, solişti vocali şi instrumentişti – fanfare a avut ca participanți de pe raza orașului nostru și a satelor aparținătoare corurile bisericilor ortodoxe Recaş I şi Recaş II, solistele vocale Dragana Simionovici, Alexandra și Alina Balaj, solistul vocal Marius Bodea, Fanfara Casei de cultură Recaş.
La secțiunea gastronomie, gospodinele din toate satele care au participat au adus cu ele cele mai gustoase bucate tradiționale preparate după rețete vechi, care au fost evaluate de către juriu, mai apoi degustate de către membrii ansamblurilor prezente la festival. La această categorie, Recașul a fost reprezentat de către Kalmar Marieta, Konyia Elisabeta, Miheţ Maria, Pelici Ecaterina, Pleșa Viorica, Rădac Ileana, Schimt Maria, Todea Veronica, Todor Elena.
Arta fotografică a fost reprezentată de către Ciprian Dughir și Raul Giurgiu, a căror lucrări au fost foarte apreciate de către jurați. La creație literară au fost remarcate poeziile tinerilor Katin Zorana și Giurgiu Raul. Narcisa Stoian din Herneacova a încântat publicul cu graiul bănățean la secțiunea Recitatori dialectali interpretând poezia “Viţica şi mânzul” de Petre Talianu.
Casa de Cultură Recaș a participat la festival și cu expoziții: „Fotografii din viața și activitatea regretatului Ion Cojar”, Expoziția de fotografii – “Personalități născute la Recaș”, Expoziția „Prin Recașul de altă dată”, expoziție etnografică – „Gospodărie țărănească, o familie de gospodari la treburi în gospodărie”. Biblioteca orășenească a prezentat o colecție de cărți cu autografe. Au fost prezente colecții ale bisericilor: romano-catolică din Recaș, bisericile ortodoxe Recaș I și II, biserica ortodoxă din Izvin. Căminul cultural din Herneacova a fost prezent prin colecția Rozaliei Balaj, iar căminul cultural din Bazoșul Vechi prin colecția Lilianei Doț. O expoziție de țesături ale Mariei Miheț au putut fi admirate în sala de spectacole a casei de cultură. Daniela Onofrei a organizat expoziția de flori în holul central al casei de cultură îndelung admirată de spectatori și participanți.
Următoarea etapă a cestei competiţii va avea loc la Pesac, mâine 12 mai, cu participarea reprezentanţilor din localităţile Becicherecul Mic, Dudeşti Noi, Biled, Satchinez, Şandra, Variaş, Pesac, Periam, Lovrin, Sâmpetru Mare, Saravale, Cenad, Dudeştii Vechi, Valcani, Beba Veche, oraşul Sânnicolau Mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!