„Locuiesc în zonă şi de multe ori am văzut acest pârâu murdar. De întreţinerea lui se mai ocupă din când în când deţinuţii. Pe ei i-am văzut de câteva ori adunând gunoaiele de pe malurile lui. Vara miroase oribil. Nu poţi sta în preajma lui”, spune Beniamin Cosma.
Părerile sunt împărţite. Dorel Checiu, care lucrează în zonă, susţine că pârâul nu este chiar aşa de poluat. „Nu cred că ar fi bine să-l intubeze, mizeriile vin de pe Ciheiului. S-ar bloca din cauza mizeriilor şi atunci iar ar trebui să-l dezgroape. Aşa s-a întâmplat în 1975, când s-a blocat cu două căpiţe de fân. A fost mare inundaţie”.
Zonă infectă
Secretarul de stat al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), Lucia Varga, a purtat discuţii în vederea rezolvării acestei dileme cu primarul Oradiei, Mihai Groza şi Ioan Ciursaş, directorul Companiei de Apă.
„Am efectuat recent o vizită cu şeful asociaţiei de locatari în zonă. Mi-a fost milă de copiii care se jucau pe malul infect al pârâului”, spune Lucia Varga. „Am dispus Direcţiei Ape Crisuri şi Apă Canal sistarea evacuărilor apelor uzate în Adona şi verificarea canalizărilor. Nu este nepermis ca apele de la toaletă să ajungă în pârâu. E în joc calitatea apei, a aerului, disconfortul locatarilor. Trebuie aplicată legea”.
Ioan Ciursaş, crede că e necesară o perioadă mai mare de timp pentru verificarea canalizărilor. „Ne ocupăm de această problemă şi sper ca în două săptămâni să avem tot proiectul”, spune Ioan Ciursaş. „Primăria nu are deocamdată banii necesari realizării acestui proiect, care se ridică la câteva sute de mii de lei. Aşteptăm fondurile de la MMDD sau fondurile de coeziune”.
Amenajarea pârâului Adona era prevăzută într-un program ISPA, în urmă cu trei ani, susţine directorul de la Apă Canal. Doar că banii nu au mai ajuns şi pentru zona blocurilor de pe malurile pârâului.
Reprezentantul MMDD spune că soluţionarea problemei implică autorităţile locale, asociaţiile de locatari, dar şi cetăţenii. „Regret că această problemă nu a fost rezolvată pe plan local, deoarece există fonduri speciale pentru canalizare”.
Lucia Varga propune intubarea, adoptată şi în cazul pârâului de pe strada Lacul Roşu. „Biodiversitatea nu mai poate fi refăcută, deoarece pârâul a fost betonat. Cred că am putea intuba pârâul realizând un spaţiu verde, de joacă pentru copii, ca în zona Lacului Roşu”, spune secretarul de stat.
Pedepse
Până la finalizarea proiectului de reamenajare, Varga propune blindarea sistemelor de legare ilegală la canalizare. Persoanele surprinse de inspectorii Direcţiei Ape Crişuri (DAC) aruncând resturile menajere în pârâu riscă să primească amenzi. În cazul în care DAC găseşte doar gunoaiele, şi nu persoana, e pasibil de pedeapsă administratorul pârâului.
„Administratorul pârâului, Apă Canal, are un termen de 15 zile (până în 15 februarie – n.r.) pentru rezolvarea problemei. În a 16-a zi, o comisie de la mai multe instituţii va efectua un control şi va preleva probe de calitate a apei”, spune Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt de la Directia Ape Crisuri Oradea.
Carmen Brehoi
Citiți principiile noastre de moderare aici!