În cursul zilei de luni, la orele prânzului a fost organizat Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a confirmat în cadrul întâlnirii că Marian Iancu a retras, la finalul săptămânii trecute, dosarul de licenţiere depus pentru accederea Politehnicii Timişoara în prima ligă. În acest fel, patronul echipei a confirmat ameninţările pe care le-a tot folosit pentru a face autorităţile să cumpere clubul. Din păcate, munca de un an de zile a unor fotbalişti tineri şi a antrenorului Vali Velcea a fost desconsiderată, echipa Timişoarei având, cel mult, ocazia să joace din nou, pentru încă un an, în divizia a doua a fotbalului românesc.
Motivul oficial al deciziei lui Iancu a fost din nou legat de datoriile existente în soldul contabil al clubului către diferite alte formaţii europene de unde patronatul a cumpărat fotbalişti care în final nu au confirmat. Poate singura excepţie a fost Laszlo Sepsi, pierdut şi acesta pentru neplata salariilor de către club. „Aveam două milioane de euro datorii şi atunci era normal să ne retragem. Consiliul General şi-a bătut joc de ceea ce a însemnat Poli în ultimii ani. Sunt pe lista lui Mircea Sandu pentru a fi declarat persona non-grata în fotbalul românesc. Ceea ce se întâmplă în România este un jeg”, a declarat Marian Iancu la postul de televiziune Sport.ro.
Update 1: Iancu a distrus fotbalul în Timişoara
În cadrul şedinţei de la FRF, preşedintele organizaţiei, Mircea Sandu, a declarat că patronul Craiovei, echipă dezafiliată, Adrian Mititelu, respectiv Marian Iancu, patronul lui Poli, au distrus tradiţia fotbalistică în două importante centre cu tradiţie: „Adrian Mititelu şi Marian Iancu au nenorocit nu doar două cluburi mari, ci şi două oraşe de tradiţie. Timişoara şi-a retras acum patru zile dosarul de licenţiere din cauza datoriilor acumulate”, a declarat Sandu.
De asemenea, şeful FRF a anunţat că va propune ca în Liga a doua să fie primită automat o echipă a Craiovei, care să aparţină autorităţilor locale şi care să evolueze de la bun început în cea de-a doua divizie.
Update 2: Marian Iancu declarat persona non-grata în fotbalul românesc
Comitetul executiv a votat cu doar un singur vot împotrivă şi două abţineri ca Marian Iancu să fie declarat persona non-grata în fotbalul românesc.
Update 3: Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei, cere cedarea palmaresului clubului către Universitatea Politehnica
Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei, a declarat, referitor la imposibilitatea de promovare a celor de la Poli, că acest club trebuie „curăţat” de orice influenţe politice şi activitatea trebuie refăcută în totalitate, pe baze solide. În primul rând, Iancu ar trebui să cedeze palmaresul clubului, indiferent de votul timişorenilor la alegerile locale, către Universitatea Politehnica, acolo unde îi este locul.
„Problema clubului FC Politehnica Timişoara trebuie rezolvată exclusiv de factorii locali, trebuie realizată o investiţie pe baze solide. Să fie acţionari nişte investitori care să facă la club mai puţin afaceri şi mai mult fotbal. La clubul Poli trebuie „extirpat” factorul politic!”, ne-a declarat Adrian Orza.
Viceprimarul Timişoarei consideră că problema ar trebui rezolvată, odată pentru totdeauna, după terminarea alegerilor locale, indiferent de cine va conduce oraşul şi judeţul: „Cred ca odată ce se vor linişti apele după alegeri locale clubul trebuie pus pe baze noi. În primul rând, Marian Iancu ar trebui să se ţină de promisiune şi să cedeze palmaresul clubului către Universitatea Politehnica, acolo unde îi este şi locul şi de unde a plecat la un investitor privat. Iar Iancu să o facă de azi! Aşa cum a promis, indiferent de rezultatul alegerilor, nu cum a încercat să condiţioneze. Universitatea Politehnica Timişoara trebuie să rămână un garant al acestui palmares. Clubul trebuie pus pe baze investiţionale solide, în mâna unor acţionari oneşti, iar autorităţile să vină alături de Poli, dar să o facă transparent, fără nici o decizie dubioasă”.
Update 4: Nicolae Robu nu e de acord cu decizia lui Iancu
Referindu-se la decizia lui Marian Iancu de a retragere dosarului de licenţiere, Nicolae Robu, fostul rector al Universităţii Politehnica, reprezentantul instituţiei în discuţiile purtate cu patronul clubului alb-violet pentru preluarea Poli de către autorităţi, s-a declarat surprins de hotărârea principalului acţionar. „Nu ştiu de ce a luat această hotărâre. Totuşi, din ce ştiu eu, dosarul depus nu îndeplinea condiţiile de licenţiere. O parte din datorii au fost reeşalonate, din ce ştiu nu toate. Deci, dosarul oricum nu îndeplinea condiţiile de licenţiere, retragerea dosarului este fără efect, oricum rămâneam în Liga a doua. Personal, nu înţeleg raţiunea retragerii dosarului”, a spus Robu.
Acesta a comentat şi pe marginea declarării lui Iancu persona non-grata: „Nu sună bine pentru club o asemenea calitate. Nu ştiu ce consecinţe va avea practic pentru Poli”. Despre viitorul clubului, Robu a spus: „Poli trebuie să reziste până la finalul campionatului. Între timp se încheie şi alegerile, la primărie vom avea o nouă conducere, în ceea ce mă priveşte sunt dispus la a lua orice măsuri în limita legii pentru a susţine continuarea fenomenului fotbalistic la Timişoara. La anul vom juca în continuare în Liga a doua, în speranţa că peste doi ani vom fi din nou în Liga 1. Un alt club nu cred că este soluţia, un club rupt de istoria Politehnicii, de culori şi de palmares. În măsura în care ASFC Politehnica şi Universitatea Politehnica vor redeveni deţinătorii de drept a culorilor şi a palmaresului, aşa cum am concluzionat din discuţiile preliminare, putem căuta formule în diverse alte combin, dar totul trebuie construit în jurul acestui punct. Este vorba de tradiţia din 1921.
Referitor la necesitatea obiectivă a revenirii palmaresului la Universitatea Politehnica, Robu a spus că este întru totul de acord cu opinia adversarului său politic, Adrian Orza: „Este una dintre puţinele afirmaţii ale lui Orza cu care sunt de acord!”.
Update 5: Marian Iancu încearcă o serie de explicaţii
În nota sa ironică, Marian Iancu se distrează copios în legătură cu declaraţiile lui Mircea Sandu. Patronul de la Poli apreciază că declararea sa ca persona non-grata este una în totalitate corectă, şi declaraţia şefului FRF, cum că nu face parte din „familia fotbalului românesc”, una perfect adecvată!
Şeful lui Poli a anunţat că unul dintre extrem de puţinele voturi care s-au opus dezafilierii Universităţii Craiova a aparţinut Politehnicii Timişoara.
„Consider hotărârea de a fi declarat „persona non grata”, susţinută de opiniile şi declaraţiile mele, ca fiind una corectă. Consider declaraţia lui Mircea Sandu corectă, atunci când spune că nu fac parte din „familia” fotbalului românesc. Dar să nu uite că fără compromisuri, fără ajutor, fără să trucăm meciuri, timp de patru ani am fost în elita campionatului şi de multe ori l-am dominat categoric”, a anunţat Iancu, în cadrul unei opinii oficiale, postată pe site-ul oficial al clubului.
Marian Iancu a anunţat şi viitorul lui Poli. Se vinde tot ce se poate şi ce mai rămâne se foloseşte la încropit o echipă care va evolua nu se ştie încă în ce divizie. Juniorii care dublează juniorii de acum sunt numai buni pentru cârpit o echipă la Timişoara! Măcar cei care şi-a dat sufletul pe teren, gratis, în ultimele luni îşi vor primi banii datoraţi, vrea să garanteze Iancu.
„Am renunţat la procesul de licenţiere pentru că în mod evident nu îndeplineam condiţiile impuse. Nu sunt pregătit să cerşesc mila Federaţiei şi, din câte ştiu eu, nici Timişoara n-ar accepta asemenea lucruri. Mesajul pentru jucătorii legitimaţi la clubul nostru este că aceia care merită vor merge la echipe mari din Liga I, cei care mai au de muncit să facă dovada valorii lor vor fi în competiţie în liga a doua, iar tinerii vor avea parte de toate condiţiile să se pregătească pentru performanţă. Fiecare îşi va primi banii cuveniţi şi va fi respectat de club asa cum si el o face. Clubul are capacitatea de a-şi achita obligaţiile, inclusiv cele faţă de angajaţi, precum şi taxele şi impozitele aferente, aşa cum am făcut-o întotdeauna”, a mai spus patronul lui Poli.
Desigur, opiniile lui Adrian Orza, exprimate prin intermediul tion.ro, nu sunt pe placul lui Iancu: „Nu accept sfaturi sau ordine de la Orza în ceea ce priveşte palmaresul, şi mai ales acelea pe care trebuia să le transmită lui Ciuhandu în 2001, 2002, 2003 şi aşa mai departe”.
Cel puţin, Marian Iancu anunţă că se lasă de condus clubul de fotbal. În plus, a acceptat să cedeze palmaresul către fosta societate ASFC Politehnica, înfiinţată în urmă cu mulţi ani. „Eu, ca şi persoană fizică, voi face pasul înapoi din fotbal. Voi stabili persoana care va primi mandat să-i contacteze pe cei de la Universitatea Politehnica, pe domnul Boiţ şi membrii fondatori ai ASFC pentru ca împreuna să reactiveze juridic societatea pe acţiuni Politehnica Timişoara 2002. Le voi transmite documentele originale prin care această societate este continuatoarea de drept a tradiţiei fotbalului alb-violet, iar grupul BKP va sponsoriza începutul noii activităţi până când această entitate se va putea susţine singură în competiţii. Le vom pune la dispoziţie toată logistica pe care o avem, suntem siguri că şi Universitatea Politehnica ne va susţine în acelaşi mod. Se va beneficia de aportul tinerilor jucători pe care i-am crescut şi vor fi crescuţi în spiritul competiţiei la cel mai înalt nivel. Cel care va conduce noua entitate va trebui să dobândească regulamentar drept de joc la diferite nivele competiţionale”.
Aşadar, vom avea club de fotbal, cu palmares „original”, dar care nu se ştie unde va juca…
„Pentru ca toate acestea să fie posibile, trebuie ca Universitatea Politehnica, ASFC, cât şi clubul de fotbal Politehnica Timişoara să fie susţinute cu sufletul de un om, ştiţi voi care!”, încheie, cu aceeaşi ironie, Marian Iancu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!