Patru camere fixe au fost instalate deja pe Şoseaua Borşului (lângă Dacia Service), Calea Aradului (lângă fostul Post de Poliţie), Calea Clujului (lângă ARR) şi pe DN 19 (la ieşirea spre Biharia). Mai urmează să fie instalate o cascadă de camere-video şi pe Calea Sânmartinului, după modelul celor din zona Cluj – Turda.
Un centru de monitorizare va fi în sediul SPR Bihor iar altul în Poliţia Sânmartin
„Cu ajutorul acestor camere vom supraveghea traficul, intensitatea, abaterile. Cu toate că aceste camere vor înregistra toate abaterile, depăşirile de viteză, trecerile pe roşu, nu marşăm pe ideea de sancţionare ci de prevenire. Cu ajutorul camerelor video vom identifica problemele din trafic şi vom găsi soluţii. Pentru că pentru a veni cu soluţii este nevoie de un studiu ştiinţific, pe care îl vom face cu ajutorul acestui centru de monitorizare”, a declarat comisarul şef Liviu Popa, şeful Inspectoratului Poliţiei Judeţului Bihor.
Reţetă belgiană
Monitorizarea video a traficului rutier din Oradea este parte a proiectului demarat în 2006 între guvernele României şi Belgiei. Belgienii au ales Oradea ca staţie pilot iar municipalitatea a îmbrăţişat şi extins ideea. Fiecare cameră video costă 10.000 de euro iar sistemul, per ansamblu, 120.000 euro din care peste jumătate pentru infrastructură.
„Cum autostrada Transilvania va trece pe lângă Oradea, se impune o monitorizarea şi optimizare a traficului rutier. Interesul e şi al municipalităţii astfel că proiectul este rezultatul parteneriatului între Primaria Oradea, Serviciul Poliţiei Rutiere Bihor şi Drumuri Orăşeneşti”, informează şi primarul Mihai Groza.
Municipalitatea a asigurat finanţarea, Drumuri Orăşeneşti instalarea iar SPR Bihor va asigura personalul tehnic.
Pentru infracţiuni
Dacă poliţiştii SPR nu vor face caz de contravenţiile rutiere înregistrate de camerele fixe, nu acelaşi lucru se poate spune despre infracţiuni. „Dacă un şofer fuge de la un accident şi e filmat, evident că îl vom prinde mai uşor. Sistemul de monitorizare video e performant şi are multe utilităţi, scopul principal fiind fluidizarea traficului.”, completează comisarul Silviu Popa responsabil de infrastructura rutieră în cadrul SPR Bihor.
Start în aprilie
Deocamdată sistemul este în stand-by urmând a fi pus în funcţiune luna viitoare. Totuşi, s-au operat câteva teste care au dat rezultatele scontate.
„Avem nevoie de o statistică a numărului de autovehicole din trafic, categoria şi tonajul lor, gradul de ocupare a benzilor şi alte date pentru a putea proiecta o infrastructură rutieră optimă”, mai explică ofiţerul rutier Silviu Popa.
Reamintim că Poliţia Municipiului Oradea monitorizează Pasajul Vulturul Negru cu 16 camere video finanţate de Primărie.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!