Înscrişi în concursul unic în ţară „Şcoala fără violenţă”, demarat de Poliţia Bihor, 17 liceeni şi 15 elevi de gimnaziu au şi dat soluţii pentru reducerea violenţei de orice fel în rândul minorilor. Ei cer şi celor ce conduc ţara să schimbe priorităţile naţionale, să le acorde mai multă atenţie, siguranţă şi credit pentru a se dezvolta într-un climat de apreciere a valorilor reale.
JB a încurajat dintotdeauna educaţia în rândul copiilor dată de poliţişti, în mod voluntar, cu scopul reducerii victimelor din rândul copiilor, dar şi a delicvenţei juvenile. Drept răsplată pentru curajul, creativitatea, discernământul, şi originialitatea şi soluţiile date, JB publică eseurile concurenţilor, elevi de gimnaziu şi liceu, de la „Şcoala fără violenţă”.
Motto: „Violenţa este arma celor slabi” (Mahatma Gandhi)
Suntem înconjurați de violență… Ca definiție, este considerată violarea generală a drepturilor fiinţei umane: dreptul la viaţă, la demnitate, la securitate şi la integritate fizică şi mentală.
De mici învățăm că violenţa nu duce la nimic bun, dar se manifestă din ce în ce mai mult în cele mai diferite moduri. Violenţa există peste tot: pe stradă, în şcoală, în familie, în mass media, fiind mediatizată tot mai mult. Dar oare cum o putem combate?
Violența este un sentiment născut din frustrări pentru că “…este arma celor slabi” . Copiii care se simt slabi încearcă să fie agresivi fie prin vorbe, sau bătaie, provocându-i pe ceilalți colegi sau prieteni ai lor să răspundă la fel. Așa pot ei comunica sau poate așa știu să atragă atenția.
De cele mai multe ori, copiii fac la şcoală sau în mediul din afara casei lor, ceea ce văd ei acasa, ca și consecință a mediului în care a fost crescut, familia. Deci, familia în care trăieşte un copil este responsabilă pentru violenţa pe care copilul o manifestă. Există și cazuri în care un copil întră într-un grup de persoane agresive, și devine agresiv la cererea găștii, în schimbul prieteniei lor. Cauzele violenței pot fi multiple, dar soluțiile de a o reprima le putem găsi noi.
“Mai mult câştigi prin iertare decât prin violenţă” spune La Fontaine , acest citat ar trebui să răsune în mintea fiecăruia dintre noi. Nimic nu este mai violent decât omul care în loc să-şi ajute aproapele, acestea fiind toate fiinţele umane, el încearcă să se distrugă în primul rând pe el însăşi … “ Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea”.
Să ne amintim că „cel deștept cedează” și că stă în puterea ta să oprești violența prin iertare, credință în Dumnezeu și rațiune. Ne putem evidenția prin fapte bune, ajutându-i pe cei cu probleme, încercând să intrăm în sufletul lor și să-i ascultăm. Putem combate violența devenind exemple pozitive de urmat și întinzând o mână celor care au nevoie gândindu-ne că poate au nevoie de afecțiune. Trebuie să-i ajutăm să înțeleagă că o vorbă bună cântărește mai mult decât un pumn și că prin dialog se rezolvă orice conflict.
Știu că violenţa nu poate fi dispărea, dar depinde de noi dacă o promovăm sau o combatem. Poate că prin puterea exemplului o să reușim s-o reducem, iar ca oameni să ne fim aproape unul altuia, să ne înţelegem pentru a putea trăi în pace şi armonie într-o lume mai bună, fără pumni și amenințări, așa, ca prin magie…
Elev: Barcsa Ioana Elena
Prof. Szabo Georgeta Ramona
Școala gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca
Citiți principiile noastre de moderare aici!