Această reglementare este menită să ralieze legislația penală națională la politica penală occidentală, astfel de infracțiuni fiind prevăzute, spre exemplu, în codul penal francez sau alte legislații europene.
Această incriminare este menită să ofere un resort persoanelor vulnerabile în astfel de situații, pentru a beneficia de garanții reale în cazul în care devin subiect pasiv al unor grave ingerințe privind intimitatea sa socială sau de orice altă natură.
Art. 226 din Codul penal prevede faptul că atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
De asemenea, divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute mai sus, către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârșirii faptelor prevazute în alin. (1) și alin. (2), se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
Prin natura sa, activitatea de „plasare” presupune o instalare de camere de filmat secrete în locuință, greu de identificat de către victimă, în scop de spionare, ori instalarea în interiorul telefonului, fie pe linia telefonică, de aplicații ori programe informatice de ultimă oră care fac din sistemele afectate adevărați spioni, se arată în decizia 291, pronunțată de Curtea de Apel Brașov în anul 2017.
Această infracțiune se pedepsește la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, sens în care persoanele care se consideră victime ale unei astfel de conduite intruzive trebuie să sesizeze autoritățile competente pentru verificarea aspectelor reclamate.
Totuși, legea prevede anumite condiții, în care aceste intruziuni în viața privată dobândesc un caracter justificativ. Astfel, textul de lege prevede că nu reprezintă infracțiunea de violare a vieții priviate, fapta cosmisă în următoarele împrejurări:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!