În baza acestei reglementări, victima unui accident rutier poate solicita despăgubiri nu doar pentru recuperarea cheltuielilor efectuate cu tratamente medicale, medicamente, alimentație specială etc., cât și daune morale, care însă trebuie evaluate și prin prisma prejudiciului emoțional și psihologic cauzat victimei.
Astfel, deseori victima unui accident rutier are și o traumă psihică, suferind un șoc, în urma căruia rămâne cu sechele de ordin emoțional.
Pentru acest prejudiciu, de ordin psihic, este oportun și necesar ca victima să solicite evaluarea sa din punct de vedere psihologic sau psihic, concretizată, spre exemplu, printr-un raport de evaluare psiho-emoțională, de care trebuie ținut cont la evaluarea despăgubirii acordate în vederea reparării prejudiciului creat.
Deseori, traumele fizice cauzate și evaluate prin zilele de îngrijiri medicale acordate printr-un certificat medico-legal sau expertiză medico-legală sunt minore, raportat la trauma psihică suferită de o persoană care a fost victima unui accident rutier.
În practica judiciară, daunele morale se acordă cu preponderență prin raportare la numărul de zile de îngrijiri medicale, acesta constituind reperul.
Astfel, introducerea evaluării psihologice ca element probatoriu esențial și diferit de evaluarea medico-legală, în vederea dovedirii prejudiciului cauzat de traumele suferite, respectă dreptul la repararea integrității psihice a victimei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!