Acest ziar online studenţesc, pe lângă faptul că reprezintă un bun al UO şi este inclus în Planul operaţional al acesteia an de an, reprezintă în realitate un portal care înlocuieşte în mare măsură sarcinile administrative ale Universităţii de a răspândi informaţii publice şi de interes în rândul studenţilor orădeni. Faptul că studenţii au preluat această misiune, nu uşoară, reprezintă un motiv pentru care merită măcar un sediu. Acesta a fost dotat cu mai multe calculatoare, de-altminteri necesare desfăşurării bunei activităţi a unei redacţii.
Asociaţia „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie, cea mai veche asociaţie studenţească în activitate din cadrul UO şi care la anul va împlini frumoasa vârstă de 20 de ani reprezintă un vârf de lance în ceea ce priveşte atât activitatea ştiinţifică cât şi cea de reprezentare a studenţilor orădeni. Astfel, dintre publicaţiile ştiinţifice studenţeşti orădene, două dintre acestea sunt sub oblăduirea studenţilor din această asociaţie, enumerând aici Buletinul Cercului de Ideologii Politice şi Mentalităţi sau Gaudeamus. Alma Mater Crisiensis.
Mai mult decât atât, Asociaţia a organizat cea mai importantă sesiune de comunicări ştiinţifice studenţeşti din cadrul Universităţii orădene din acest an, mai mult de 50 de studenţi din opt centre universitare alăturându-se colegilor orădeni pentru a-şi susţine lucrările. Sesiunea studenţească de comunicări ştiinţifice „Ştiinţă. Cultură. Civilizaţie” este cea mai galonată de acest fel din cadrul Universităţii. În ultimul an şi nu numai, proiecte precum Balul Fulgilor de Nea, Student pentru Student, Oradea Summer University au fost coordonate într-o mai mică sau mai mare măsură de aceeaşi asociaţie.
La momentul frumoasei aniversări de 50 de ani de învăţământ superior continuu orădean, am fost singurii care am considerat necesar să marcăm această bornă istorică cu ceva concret. Asociaţia „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie a editat probabil lucrarea cea mai exhaustivă cu privire la istoricul UO. Mulţumirea? Ne lăsaţi fără sediul în care am pus la cale această lucrare. Vă aruncaţi la gunoi tocmai oamenii care au preţuit şi au reprezentat, măcar cu demnitate, imaginea UO.
Totuşi, Directorul General Administrativ, prof. univ. dr. Mircea Gordan consideră că activitatea noastră este un „rahat pe băţ”, motiv pentru care nu merităm să păstrăm sediul, acesta fiind mult mai important pentru a deservi chioşcul de abonamente al OTL. Acelaşi distins cadru didactic considera că în cadrul Universităţii de Vară pentru Elevi, consumul a două-trei ore, timp de cinci zile a curentului electric din Aula Magna a UO reprezintă o risipă, acuzându-ne că suntem iresponsabili.
Vă transmitem dvs. şi tuturor cadrelor didactice care consideră activitatea celor două organisme ca fiind un „rahat pe băţ” că în scurt timp veţi ajunge să predaţi biletelor de tramvai sau abonamentelor, manifestând o asemenea atitudine vulgară de-a dreptul. Recunoaştem, poate conform unor opinii, că suntem în plus. Rolul nostru ar fi doar să semnăm anumite contracte de studiu şi să plătim taxa, ca să vă îndestulaţi buzunarele?
Faptul că nutrim respect pentru o serie de reprezentanţi ai UO ne-a determinat să avem o atitudine mai blândă şi să înţelegem perioada mai dificilă prin care aceasta trece. Conform reglementărilor din Spaţiul European al Învăţământului Superior suntem parteneri egali în procesul educaţional. Cunoaşteţi acest aspect? Cunoaşte existenţa Comunicatelor ministeriale cu privire la Procesul Bologna, despre care omologul dvs. de la Universitatea de Vest din Timişoara nu numai că părea interesat, dar a şi explicat mai multe probleme ce ţin de sistemul universitar, printre care şi cele cu care vă loviţi şi dvs.?
E o chestiune de respect faţă de profesia originară, cea de dascăl, de care v-aţi îndepăratat atât dumneavoastră cât şi alţi profesori aflaţi în funcţii de conducere. Nu uitaţi, dumneavoastră ocupaţi un post pentru că existăm noi, studenţii! Iar noi, chiar dacă părem mai „molcomi”, avem un cuget şi o simţire! Să nu uităm nici de raţiune!
În cazul de faţă suntem parte a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, cei prin intermediul cărora am reuşi şi noi să deschidem ochii şi să vedem cum funcţionează un mecanism complex precum o universitate. Dorim să organizăm Adunarea Generală a ANOSR în primăvară, să vină în Oradea sute de reprezentanţi din zeci de centre universitare. Teoretic, conform spuselor conducerii UO ocupăm un loc de prestigiu. Se poate realiza un asemenea eveniment în condiţiile în care nu avem nici măcar un sediu? Noi spunem că NU! Dar e mai important pentru conducerea UO ca reprezentanţii OTL să stea la căldurică decât să se organizeze evenimente de amploare sau să se redacteze reviste ştiinţifice.
Apelăm la toţi cei care sunt în măsură să tragă un semnal de alarmă, la presă, la colegii noştri din Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti din UO, la colegii studenţi senatori, la colegii din ANOSR, să nu ne lăsaţi activitatea depusă călcată în picioare şi batjocorită inutil. Nu uitaţi domnule Mircea Gordan, am realizat toate acestea cu nici 5% din cât câştigă familia dvs. într-un an ca şi salariaţi ai UO. Poate acest aspect vă pune pe gânduri.
Olah Roland, preşedinte interimar As. „Gheorghe Şincai”, director Studentocraţia
Marius Deaconu, comisar educaţional ANOSR
Ionuţ Coman, reprezentantul studenţilor în Consiliul Facultăţii de Protecţia Mediului Oradea
alţi semnatari pe www.studentocratia.com
P.S.
Prof. univ. dr. Mircea Gordan nu a dorit să răspundă public scrisorii, lăsând să se înţeleagă că semnatarii au reacţionat prea emoţional după o discuţie privată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!