Primul și-a exprimat nemulțumirea față de legile justiției din România, iar celălalt și-a încordat mușchii, amenințând că taie fondurile pentru statele membre din Europa de Est care continuă să refuze cote de imigranți.
Legat de dl. Timmmermans și despre problema legilor justiției, mă voi referi aici doar la o realitate economică evidentă: dacă acest MCV pentru Justiție nu a dat rezultate mai bine de zece ani, atunci de ce este el în continuare menținut de către Comisia Europeană, la adresa României? Dacă România nu a scăpat de acest MCV nici în perioada în care DNA dădea de toți pereții cu clasa politică și cu unii capitaliștii români, umplând închisorile, nu văd ce șanse avem să mai scăpăm de el vreodată.
Totul se întâmplă pe un fundal economic mult mai apăsător: de renunțarea la acest MCV depinde acceptarea României în spațiul Schengen. Folosind MCV-ul ca un levier politic, țări precum Olanda natală a domnului Timmermans neagă economiei României și, în fond, fiecărui cetățean român dreptul de a beneficia de facilitățile inerente ale accesului în spațiul Schengen.
Companiile românești pierd zilnic milioane bune de euro din cauza cozilor pe care le vedem zilnic în vămile Borș și Nădlac. Este o situație ce atârnă greu la gâtul economiei românești, sugrumată și de incompetența guvernelor de la București de a construi autostrăzi și căi ferate rapide.
Odată intrați în Schengen, poziționat bine pe harta transportului maritim dinspre Asia spre Europa, portul Constanța ar putea deveni mai relevant în contextul economic european. Vreau să-l văd pe dl. Timmermans făcând demersuri pe lângă guvernul țării sale, pentru a elimina discriminarea la adresa României și Bulgariei. Paradoxal sau nu, vedem că alte țări arătate cu degetul de Bruxelles – Polonia și Ungaria – nu au fost ținute la poarta Schengen, semn că guvernele acestor țări au știut mult mai bine să-și negocieze intrarea în UE. Altfel decât în genunchi.
Aștept de la Guvernul României să încurajeze cu adevărat capitalul privat românesc, ca să fie și altceva decât o colonie. E nevoie, însă, de guvernanți într-o reală poziție verticală, nu de ghiocel. Atât în fața comisarilor europeni, cât și în fața intereselor de grup din țară și din străinătate, care ne-au mutilat prea mult, dezinformând și manipulând opinia publică românească după cum au bătut vânturile preapotenților.
Citiți principiile noastre de moderare aici!