Aveţi dreptate privind necesarul de spaţiu verde, acoperit (doar pe hârtie) cu păşunile din fostul extravilan. Şi în ce priveşte malul Crişului Repede, în amonte de Podul Dacia, unde nu poţi să te plimbi, şi cu toate celelalte aspecte semnalate.
Oradea nu doar că nu a câştigat în mod real spaţii verzi, dimpotrivă, a pierdut, an de an, împotriva speranţelor noastre. O pildă este şi cea semnalată de noi anul trecut, referitor la verdeaţa din faţa Şcolii nr. 11 de pe strada Moldovei, care a fost transformată în parcare, deşi am semnalat că se încalcă legea. Adevărat că a fost vorba doar de fâşia dintre şosea şi trotuar. Dar acolo s-ar fi putut planta minim patru arbori care la maturitate ar fi eliberat zilnic sute de metri cubi de oxigen şi ar fi absorbit noxele din atmosferă, asigurând şi confortul termic în zonă.
Vă rugăm, transmiteţi Primăriei că pe orădeni nu îi ajută prea mult spaţiile verzi din extravilanul oraşului. Avem nevoie de aer curat şi protecţie termică, fonică şi solară acolo unde locuim. Acolo cerem copaci şi aer curat. Arborii sunt tot mai puţini iar parcările de domiciliu tot mai multe. Asemenea exemple, sunt probabil cu sutele în Oradea. Socotiţi câte hectare verzi s-au pierdut din zestrea oraşului.
E bine că strada Moldovei a devenit sens unic de circulatie, aşa cum am cerut anul trecut pentru salvarea spaţiului verde din faţa Şcolii nr. 11. Dar cerem respectuos Primăriei să dea o pildă şcolarilor şi să refacă spaţiul verde distrus, acum, când o bandă rutieră, – cea de lângă şcoală – poate deveni parcare civilizată. De altfel, parcare există şi la intrarea din spatele Şcolii. Mai rugăm Primăria să aibă grijă de arborii din faţa Şcolii, care nu sunt ancoraţi şi sunt îndoiţi de vânt, şi să completeze arborii doborâţi de maşini.
O instituţie educativă (unde învaţă şi copiii celor ce lucrează în Primărie) merită atâta respect astfel ca şi în faţa ei să fie plantaţi arbori de calitate.
Maria şi Ioan Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!