Rândurile pe care m-am încumetat să le scriu, din calitatea de director executiv al unui club de tenis, se vor nu atât o pledoarie pentru sportul alb cât mai ales pentru civism şi păstrarea sănătăţii fizice şi mentale a generaţiei actuale şi a celor viitoare.
Am trimis, în ultimii ani, administraţiei locale, fiecărui consilier în parte, informaţii privind activitatea noastră. Ne-am referit la rezultatele interne şi internaţionale ale sportivilor clubului nostru, la faptul că principala zestre a bazei sportive constă în zece terenuri de tenis, instalaţie de nocturnă, vestiare şi grupuri sanitate amenajate conform normelor internaţionale. Acest aspect a stat la baza organizării de către Clubul Sportiv “Vointa” Oradea atât a turneelor naţionale cât şi a turneelor din circuitul profesionist al României cu premii de 10.000 de dolari la care au participat tenismeni de pe cinci continente.
Dorim să vă prezentăm mai jos câteva date pentru a vă putea face o imagine a volumului de muncă pe care îl presupune amenajarea unor terenuri de tenis care să respecte cerinţele unei exploatări în bune condiţii a acestora. Sunt şi amănunte de specialitate care pot fi de folos chiar şi acelor iubitori şi practicanţi ai sportului alb care doresc ei înşişi să îşi construiască un asemenea teren respectând fiecare etapă tehnologică.
Estimăm că pentru cele zece terenuri de la clubul „Vointa” au fost necesare:
– 200 tone piatră de râu;
– 200 tone mărgăritar ;
– 300 tone cărămidă măcinată;
– 300 tone de zgură.
În construcţia terenurilor intră şi amenajarea gardurilor împrejmuitoare în lungime de 380 metri, înălţimea acestora variind între 1,5m şi 3m, de asemenea montarea bordurilor din jurul acestora. Amplasarea reţelei de apă pentru întreţinerea terenurilor a însemnat şi shimbarea întregului sistem de alimentare cu apă pentru toate clădirile clubului, acesta având o vechime de peste 50 de ani.
Un alt pas a fost montarea noilor pavaje, odată cu amenajarea vestiarelor şi grupurilor sanitare care au fost dotate cu gresie şi faianţă, uşi şi ferestre termopan. De asemenea a fost dată în folosinţă o teresă a clubului şi o mică sală pentru conferinţe.
Am prevăzut o pistă de alergare pentru pregătirea sportivilor care este folosită şi de elevii Colegiului Naţional Mihai Eminescu, ca şi de orădenii amatori de alergare în aer liber. Aspectul de oază de sănătate şi frumuseţe pe care dorim să-l dăm bazei sportive este întregit de cele câteva zeci de arbuşti ornamentali pe care i-am plantat în aceşti ani.
Montarea, în anul 2003, a instalaţiei de nocturnă pentru două terenuri a constituit o mare satisfacţie pentru noi. Devizul pentru o asemenea lucrare, făcut de o firmă de specialitate din Oradea, se ridica, la acea dată la suma de 887.000.000 lei.
Nu putem să nu amintim aici implicarea totală, chiar prin aport financiar, în schimbarea aspectului bazei sportive, a antrenorilor şi instructorilor din cadrul clubului. O menţiune specială se cuvine antrenorului coordonator al clubului Frontiera Oradea, domnul Dorel Brânduşan. După scoaterea, pe nedrept, din circuitul tenisului orădean a bazei de tenis Frontiera, al cărei artizan a fost, Doru Brânduşan s-a dăruit trup şi suflet amenajării terenurilor clubului Vointa, pentru ca sportivii clubului unde activase până atunci să se poată pregăti în continuare.
Am prezentat câteva aspecte care ar putea fi relevante pentru a vă putea face o imagine asupra activităţii noastre. Tot ce se poate vedea trecând pragul clubului nostru s-a realizat prin eforturi proprii, chiar prin contractarea unor credite de nevoi personale, dar şi cu sprijinul unor oameni cu credinţă şi suflet mare care au înţeles că a face bine pentru semenii lor reprezintă cea mai importantă trăsătură a unui suflet de creştin.
Ne adresăm, pe această cale Consiliului Local Oradea şi Primăriei Municipiului Oradea, în calitate de proprietar al terenului pe care sunt amenajate terenurile de tenis ale Clubului Sportiv „Vointa” Oradea, cu rugămintea de a nu schimba destinaţia acestui spaţiu binecuvântat de Dumnezeu, un loc plin de viaţă în tot timpul anului, unde vocile copiilor se împletesc cu cele ale antrenorilor. O bază sportivă este nepreţuită chiar şi într-o societate în care, aparent, totul se poate vinde şi cumpăra. Tenisul, ca orice sport, modelează caractere, menţine sănătatea sufletească şi trupească, crează oportunităţi în viaţă, îndepărtează pe cei care-l practică de consumul de tutun, alcool sau droguri.
Cu prietenie,
Mircea-Teodor Drăgoi
Citiți principiile noastre de moderare aici!