Şi totuşi, în timp ce NATO face tactici şi exerciţii în Centrul de la Oradea, ruşii sunt deja în Bihor! Compania sârbească NIS Petrol, subsidiara gigantului rus Gazprom revine în Bihor pentru a căuta petrol şi gaze. Ce fel de gaze, convenţionale sau de şist? De care găsesc. Agenţia judeţeană de mediu – APM Bihor – le-a dat ruşilor undă verde rapid, pentru a le oferi acoperământul de legalitate, ceea ce în 2013 nu se întâmpla. Între timp, în 2014, grijuliu, Bucureştiul transmitea un „îndreptar” către agenţiile din ţară, arătându-le calea de urmat, indiferent că în speţă e Tender, cu Prospecţiuni SA sau Putin, cu Gazpromul ce operează în Bihor sub steag sârbesc. Adică nu care cumva „judeţenii” cei inadecvaţi să-i blocheze pe băieţii care, într-o primă fază, caută hidrocarburi de orice tip, prin unde seismice.
Se invocă faptul că e bine să ştim ce avem în subsol şi că oricum băieţii petro-gazoşi vor mai veni după alte aprobări. Joc de gleznă. De parcă nu tocmai Statul Român le-a dat deja OK-ul de la cel mai înalt nivel, prin acorduri petroliere contractate de NIS-Gazprom, OMV şi alţii cu ANRM, în vremea Guvernului Boc, aprobate prin HG de actuala guvernare Ponta. Aşadar, un târg conceput şi pus în practică de guvernări succesive.
Guvernele României vând pe bucăţi resursele ţării către companii străine (şi OMV-Petrom e controlată de la Viena, bunăoară), pentru anumite redevenţe, reuşind să fie pe contrasens cu interesele strategice ale statalităţii româneşti. Ce loc îţi rezervi tu, ca ţară, când nu controlezi sectoare-cheie ale economiei, într-un context geopolic tot mai dificil, cu conflicte militare la câteva sute de kilometri de graniţa ta? Iată cum peştele numit România de la cap se-mpute, devenind unul cât se poate de sinucigaş, într-o Mare Neagră tot mai tulbure, de când cu Crimeea anexată.
Lucrurile trebuie văzute şi din perspectiva mediului. Problema schimbărilor climatice devine una critică, ameninţând însăşi civilizaţia umană. Până şi SUA anunţă măsuri pentru stoparea încălzirii globale, în timp ce la Paris, în decembrie, se aşteaptă adoptarea unui document asumat de marile puteri cu măsuri radicale pentru stoparea încălzirii temperaturii globale.
Iată cum guvernele României reuşesc să procedeze fix pe dos într-o lume în care apa şi fertilitatea pământurilor devin priorităţi zero, securitatea alimentară fiind, de altfel, tema expoziţiei mondiale ce se desfăşoară la Milano, chiar acum. După defrişări, îi lăsăm pe alţii să vină cu otrăvuri peste apele şi câmpiile, totuşi, fertile ale patriei. Procedând astfel, părem un peşte ce înoată invers, riscând să fim loviţi din toate părţile, într-o Uniune Europeană ce militează strategic pentru energia verde şi, implicit, pentru reducerea dependenţei faţă de importurile din state terţe, precum… Rusia al cărei principal produs de export este tocmai Gazprom.
PS: Dacă România insistă să-şi distrugă ţara, neînţelegând că omenirea îşi va schimba, vrând-nevrând, paradigma de existenţă în baza combustibililor fosili, căutând noi tehnologii nepoluante, Japonia lansează cea mai mare flotă de panouri solare plutitoare, din lume.
Citiți principiile noastre de moderare aici!