Pe lângă aceste ritualuri – hai să le spunem sociale – fiecare familie are la rândul ei ritualuri specifice. Aceste ritualuri includ modul în care familia împodobeşte bradul, ce feluri de mâncare prepară la masa de Crăciun şi cea de Anul Nou, modul în care este aranjată masa de sărbători, etc.
Ritualurile specifice Crăciunului şi Anului Nou sunt cele care marchează momente importante ale ciclului de viaţă ale fiecărei familii. Aceste ritualuri întăresc sentimentul de continuitate al familiei, dau sens istoriei de familie şi transmit din generaţie în generaţie credinţele şi valorile specifice familiei.
La fel de important este şi ritualul prin care împărtăşim bucuria acestor sărbători cu prietenii apropiaţi familiei. Faptul că participăm la activităţile specifice sărbătorilor de iarnă împreună cu familia şi prietenii noştri au un profund impact pozitiv asupra stării noastre de bine şi a satisfacţiei de viaţă (Javaloy et al., 2007).
Acest lucru se întâmplă în principal datorită faptului că oamenii se adună la un astfel de eveniment îşi influnenţează reciproc emoţiile prin simpla prezenţă. Faptul că oamenii se întâlnesc într-un loc anume (în casa părintească, în casa prietenilor apropiaţi, la biserică) întăreşte sentimentul de apartenenţă.
Este foarte important şi faptul că pot socializa, că fac schimburi de idei, că împărtăşesc din ceea ce li s-a mai întâmplat în perioadele de când nu s-au mai întâlnit. Nu în ultimul rând este foarte important faptul că participând la acelaşi eveniment, toţi cei prezenţi îşi îndreaptă atenţia către activităţile comune şi împărtăşesc aceleaşi emoţii.
Dar, cu toate acestea uneori în preajma sărbătorilor se reactivează vechi conflicte de familie sau între prieteni. Acest lucru poate afecta rutina sărbătorilor. Cu toate acestea, conflictele din cercul familiei şi al prietenilor apărute din cauza experienţelor de Crăciun şi emoţiile negative sunt destul de rare. Doar o mică minoritate se simte nervoasă.
De fapt, cel mai frecvent Crăciunul este petrecut în familie şi cu prieteni după ritualuri deja bine stabilite.
Comparând grupuri de persoane care au participat la ritualurile de sărbători cu grupurii de persoane care n-au participat la aceste ritualuri, s-a constatat că participarea la ritualurile de Crăciun şi Anul Nou au dus la nivele mai crescute de satisfacţie, sigurătate mai puţină, emoţii negative mai puţine, echilibru emoţional mai bun faţă de cei care n-au participat la asemenea ritualuri.
cabinetpsiho_lazasofia@yahoo.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!