Printr-o hotărâre pronunțată de Judecătoria Aleșd (dosar 1892/177/2015) s-a stabilit caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar inserate în Convenția de credit privind efectuarea plăților în moneda creditului și suportarea de către consumator a diferențelor de curs valutar și pe cale de consecință a constatat nulitatea absolută a acestor clauze.
Instanța de judecată a dispus ca plata ratelor să fie făcută la valoarea cursului de schimb franc elvețian – leu, de la data încheierii contractului, respectiv calcularea și plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elvețian de la data încheierii Convenției pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului.
Cu alte cuvinte banca a fost obligată să restituie sumele achitate în plus de client, sume ce reprezintă diferența între valoarea ratelor achitate și valoarea ratelor la cursul de schimb de la data încheierii contractului. La aceste sume se adaugă și dobânda legală.
Spre exemplu dacă în luna iulie 2007 cursul franc elvețian – leu se situa în jurul valorii de 1,8 lei pentru un franc, astăzi cursul este de 4,1 lei pentru un franc. Se ajunge așadar la reducerea cu până la jumătate a ratelor ce trebuiesc a fi achitate de acum înainte către bancă, precum și la restituirea de către aceasta a sumelor achitate anterior, ce depășesc valoarea cursului de schimb de la data încheierii contractului.
Considerăm că prin această hotărâre s-a asigurat o protecție a efectivă a consumatorilor, protecție ce trebuie să existe în orice societate democratică, cei care nu dețin cunoștințe de specialitate în domeniul riscului valutar trebuind să fie protejați de abuzuri ale instituților de credit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!