Trebuie reținut că în situația în care pârâtul nu este prezent la termenul de judecată la care reclamantul declară că renunță la judecată, instanța va acorda pârâtului un termen până la care să își exprime poziția față de cererea de renunțare.
Indiferent dacă pârâtul ar avea sau nu termen în cunoștință, acesta trebuie să fie încunoștințat în legătură cu cererea reclamantului și i se acordă termen pentru a-și exprima poziția. Numai în aceste condiții, lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunțare.
Se cere acordul pârâtului pentru a se lua act de renunțare necondiționat de formularea anterioară de către acesta a unor apărări în cauză ori indiferent de temeinicia motivului invocat de pârât.
În situațiile ce exced renunțării la judecată, regula instituită este că acela care pierde procesul este obligat la plata acestor cheltuieli.
Pe de altă parte, dacă renunțarea la judecată se face de către reclamant în timpul judecății de fond, respectiv la primul termen de judecată sau ulterior acestuia, este necesar ca acesta să obțină acordul celeilalte părți din proces, indiferent de faza procesuală.
Ca act juridic, renunțarea la judecată este un act unilateral de voință, de aceea trebuie să fie necondiționat și trebuie să fie făcut de o persoană care are capacitate deplină de exercițiu.
De menționat este că, dacă în cauză sunt mai mulți reclamanți în proces, renunțarea va trebui să se facă de către toți pentru a se produce efectele legale.
Renunțarea la judecată poate fi totală sau parțială. În situația renunțării parțiale, obiectul judecății va fi limitat, ca efect al renunțării, numai la acele capete de cerere cu privire la care reclamantul dorește în continuare soluționarea pe calea justiției.
După ce instanța constată prin încheiere actul de renunțare la judecată al reclamantului, va dispune închiderea dosarului, dar acest aspect nu exclude dreptul reclamantului de a formula și introduce o nouă cerere de chemare în judecată, împotriva acelorași părți, pentru același obiect și cu aceeași cauză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!