Recursul în casație poate fi promovat doar în cazurile expres și limitativ prevăzute de lege și nu poate conduce în niciun caz la agravarea situației pentru cel care uzează de această cale de atac.
Cele mai multe recursuri în casație sunt promovate în considerarea identificării unor aspecte ce duc la concluzia că inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală.
Astfel, pentru a promova cu succes un recurs în casație întemeiat pe motivul arătat mai sus, trebuie avut în vedere faptul că situația factuală nu poate suferi nici o modificare, aceasta fiind stabilită cu autoritate de lucru judecat de către instanța de apel.
În considerarea acestui aspect trebuie analizată decizia instanței de apel în sensul de a confrunta starea de fapt reținută cu norma de drept penal aplicată de instanță, ceea ce presupune un proces de analiză logico-juridică a speței.
Consecința directă a admiterii unui astfel de recurs în casație este pronunțarea unei soluții diametral opuse, de achitare a inculpatului.
Termenul în care se poate promova o astfel de cale de atac este de 30 de zile de la comunicarea deciziei instanței de apel.
Competența de a verifica compatibilitatea juridică a stării de fapt reținută de instanța de apel cu regula de drept aplicabilă, aparține în mod exclusiv Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!