Astfel inculpatul va beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime în cazul pedepsei închisorii și respectiv cu o pătrime în cazul amenzii penale. Pentru a putea beneficia de acest drept, este imperios necesar ca acțiunea penală să nu vizeze o infracțiune ce se pedepsește cu detențiunea pe viață.
Inițial, pentru a se da eficiență juridică acestui drept, era necesară prezența fizică a inculpatului în fața instanței de judecată astfel încât aceasta să ia cunoștință în mod nemijlocit de opțiunea acestuia.
Elementul inovator al acestei proceduri este tocmai reconfigurarea modului în care persoana poate uzita de acest drept. Din considerente de ordin practic și de celeritate a cauzelor, legiuitorul a considerat necesară o schimbare a acestei practici.
În acest sens legiuitorul a reintrodus prin O.U.G nr. 18/2016 dispoziția conform căreia inculpatul poate uzita de această procedură prin întocmirea unui înscris autentic. Facem precizarea că întocmirea acestui înscris este de competența organelor de autoritate specifică, precum notarii publici sau oficiile consulare (pentru persoanele care domiciliază în străinătate.)
Acest înscris autentic trebuie să prezinte un conținut specific, în cadrul căruia să se regăsească următoarele mențiuni: justificarea pentru care inculpatul nu poate fi prezent în fața instanței de judecată la acel termen, indicarea avocatului ales ca reprezentant, solicitarea ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și recunoașterea tuturor faptelor reținute în sarcina sa, iar nu în ultimul rând acest înscris autentic trebuie să conțină acordul în vederea prestării unei munci neremunerate în folosul comunității. Acest aspect este foarte important întrucât în baza acestuia instanța va putea dispune amânarea aplicării pedepsei sau individualizarea executării unei pedepse sub forma suspendării sub supraveghere a acesteia.
Buta Cosmin, avocat colaborator Doseanu&Asociații
Citiți principiile noastre de moderare aici!