Sfârşitul anului trecut a adus un plus salarial şi pentru învăţământ. Doar că pentru unii acea majorare salarială a fost consistentă, iar pentru alţii a ajuns la câteva zeci de lei.
Din ianuarie, cadrele didactice au beneficiat de o creştere a salariilor de aproximativ 15%. Mai exact, de la câteva zeci de lei până la 300 de lei net. Salariile au crescut ceva mai mult pentru debutanţi, ca procent, dar este vorba de o sumă netă cam tot de 300 de lei. Salariul unui debutant este de 2.045 de lei brut, aceasta însemnând 1.500 de lei net. Astfel, dacă un debutant ajunge la 1.500 de lei net, un cadru didactic cu o experienţă de aproximativ 20 de ani și cu toate gradele didactice luate primeşte lunar în jur de 3.700 de lei.
Să facem un calcul simplu: un salariu net de 1.500 de lei înseamnă un câştig de câte 50 de lei pe zi pentru un profesor debutant. Din banii ăştia, trebuie să mănânce, să se îmbrace, să-şi cumpere cărţi, să îşi plătească măcar un abonament la internet – pentru a se documenta minimal. Şi asta în cazul în care încă locuieşte cu părinţii şi nu are obligaţii financiare. Dacă locuieşte în chirie, se mai gândeşte cum să întindă banii să-i ajungă şi de chirie, utilităţi şi alte şi alte cheltuieli. Dacă mai are şi un copil, situaţia este şi mai dramatică…
În aceste condiţii, mai pare meseria de dascăl atractivă? Mai putem avea pretenţii ca ai noştri copii să fie bine instruiţi de un profesor care îşi face griji pentru ziua de mâine, dacă va avea ce să pună pe masă copilului său sau dacă va fi evacuat pe motiv că nu şi-a plătit chiria???
Daniel Topală
Citiți principiile noastre de moderare aici!