În urma acestor modificări legislative , aproape orice litigiu poate fi soluționat rapid , evitându-se prelungirea litigiilor timp de mai mulți ani de zile , precum și achitarea de taxe de timbru , onorarii pentru expertize , cheltuieli de judecată etc .
Dacă legea nu prevede altfel , părțile , persoane fizice sau juridice , își pot soluționa conflictele de orice natură prin procedura medierii , chiar și după declanșarea unui proces în fața instanței de judecată .
Dovada încercării procedurii de mediere se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea , în cazul în care părțile au parcurs doar ședința de informare , sau prin procesul-verbal de închidere a procedurii de mediere . În cazul în care una dintre părți refuză în scris participarea la mediere , nu răspunde invitației la mediere ori nu se prezintă la data fixată pentru mediere , se întocmește un proces-verbal , care se depune la dosarul instanței și nu constituie dovadă a încercării de mediere .
Prin excepție , dovada încercării procedurii de mediere va fi considerată ca fiind îndeplinită și prin depunerea la dosarul cauzei a procesului-verbal de neprezentare a uneia dintre părți , întocmit de mediator , numai în situația în care se probează primirea invitației la mediere de către pârât .
Ședința de informare cu privire la avantajele medierii este etapa prealabilă încheierii contractului de mediere , cuprinsă în procedura medierii , prin care mediatorul folosind tehnici de comunicare specifice profesiei , în condiții de neutralitate , imparțialitate și confidențialitate , analizează conflictul și prezintă părților avantajele apelării la procedura medierii pentru conflictul lor concret , le dă toate informațiile necesare în scopul de a ajuta și determina părțile , ca în deplin acord și cunoștință de cauză , să accepte rezolvarea neînțelegerilor dintre ele prin mediere .
Citiți principiile noastre de moderare aici!