Mi-aş dori o Europă a şanselor egale, o Uniune Europeană progresistă, care să nu îşi discrimineze statele membre. Iar Schengen este un exemplu relevant în această Uniune Europeană, în care câteva state arogante bat cu pumnul în masă, iar celalţi, mai fraieri, trebuie să se conformeze. După ce, în discursul său privind starea Uniunii Europene, preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, a propus o abordare progresistă – o Europă mult mai bine integrată, după şocul ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, inclusiv prin extinderea spaţiului Schengen şi a zonei euro, iată că acum curg reacţiile negative. Austria, Germania şi Olanda s-au declarat deja împotrivă.
Aceasta, în timp ce companiile din aceste ţări continuă să prospere în România – piaţă bună de desfacere – o ţară ai cărei guvernanţi au fost suficient de trădători cât să pună la vânzare, bucată cu bucată, pământul ţării, către cetăţeni şi societăţi comerciale cu capital străin. Totul în condiţiile în care capitalul românesc nu poate concura sub nicio formă cu cel străin.
Avem o Uniune Europeană în care se vrea egalitate, dar nu pentru căţei. O abordare ce provoacă întârzieri în transport, dezavantaj economic clar pentru firmele româneşti, prin eternele cozi din vamă.
O UE a pumnului în masă, ce le impune fraierilor din Estul Europei cote de imigranţi. Iată, totuşi, că ţările de la Vişegrad, spre deosebire de oaia românească, nu mai acceptă să li se dicteze de la Berlin, Paris sau Bruxelles. Mă mir că unii au tupeu să ne impună aşa ceva, câtă vreme ni se dă cu flit la modul cel mai batjocoritor.
Ministrul de Interne german Thomas de Meiziere tocmai a declarat că nu vede „nicio posibilitate” ca România şi Bulgaria să intre în Schengen. Iar în UE, pe tema Schengen trebuie unanimitate la vot.
Aştept măsuri reactive din partea Statului Român, în condiţiile în care constat că în UE nu se înţelege decât politica pumnului în masă. De ce nu s-ar putea înregistra întârzieri suplimentare în vămile româneşti la marfa de import ce are ţări sursă Germania, Olanda şi Austria? Că, dacă noi suntem buni numai la importuri, ei depind de exporturi, pentru a-şi susţine creşterea economică şi, implicit, puterea politică în UE.
Am mai văzut o idee bună şi de la vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu (PSD), pe partea cu imigranţii tare dragi lui Merkel. Acesta propune să îi transferăm mai departe, spre Occident, fără nicio trataţie domestică.
Îmi este tot mai clar că, atâta vreme cât stăm ca oile docile la poarta Europei schengenizate, nu ne va băga nimeni în seamă. E cazul ca Statul Român să ia măsuri clare, dure, ca să transmită un mesaj aroganţilor medievali de la Berlin, Viena şi Haga! Ori suntem toţi în aceeaşi clasă, ori se duce de râpă această UE – vezi cazul problemelor pe care Polonia, Ungaria şi Slovacia le au deja cu această construcţie continentală în care occidentalii continuă să-i trateze pe estici ca membri second-hand.
P.S.: Din reacţia Germaniei mai înţeleg ceva – anume că politica preşedintelui Iohannis faţă de Germania se rezumă la poze şi gargară. Un neamţ-păpuşă cocoţat la Cotroceni să facă nimic, să ne aburească cu o politică externă de tipul un pas în faţă, doi înapoi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!