Persoanele respective pot avea și o atitudine care să ne dea de știre cât de „mari” sunt și să ne facă pe noi, ceilalți, să ne simțim „mici”. În acest caz este extrem de ușor să ne îndoim de noi. Înarmându-ne însă cu un simplu set de „detecție” putem nu numai să ne simțim mai bine, dar și să recunoaștem slăbiciunile din „fațada” acelor persoane perfecte.
Persoanele care ne fac să trăim aceste sentimente pot să fie persoane care se simt îndreptățite la orice sau persoane care au acest comportament tocmai pentru a brava. În ambele cazuri este vorba de o stimă de sine foarte scăzută, iar acest tip de comportament este menit să dea un impuls spre îmbunătățirea stimei de sine.
Psihologul James Brookes (2015) de la University of Derby (U.K.) a studiat comportamentul acestor persoane și modul în care se simt de fapt aceste persoane atât în termeni de stimă de sine cât și în termeni de autoeficacitate. (Autoeficacitate = modul în care o persoană crede că își poate organiza și executa acțiunile necesare pentru a obține rezultate într-o anumită sarcină.) Aceste persoane au nevoie să se simtă „speciale”, acest lucru este ceea ce le face să își îmbunătățească stima de sine. Brookes a observat în studiul lui faptul că persoanele care se simt îndreptățite la orice au nevoie să se simtă puternice în fața altora pentru că această senzație este aceea care îi ajută să creadă că pot realiza orice. De fapt comportamentul acestor persoane este menit să ascundă faptul că ele se simt nesigure.
Susan Krauss Whitbourne de la University of Massachusetts Amherst ne dă câteva indicii pentru a recunoaște o asemenea persoană.
1. Dacă în general nu vă simțiți nesigur ci doar în preajma anumitor persoane, este foarte probabil ca acestea să își „proiecteze” propriile insecurități asurpa dvs. Persoana nesigură va face tot posibilul ca dvs. să vă simțiți nesigur/ă etalându-și ostentativ realizările.
2. Persoanele care sunt nesigure vor face mereu paradă despre stilul lor grandios de viață, despre educația de elită pe care au primit-o, despre copiii lor fantastici (chiar dacă în realitate lucrurile nu stau chiar așa). De fapt, fac acest lucru pentru a se auto – convinge că ei chiar merită toate acestea.
3. O persoană nesigură va face mereu paradă de „umilință” mult prea des. De exemplu se pot plânge de „desele călătorii” pe care trebuie să le facă subliniind de fapt importanța serviciului pe care îl au, sau de cât de mult timp petrec cu copiii (care sunt perfecți, să ne înțelegem!).
4. O persoană nesigură se va plânge în mod frecvent că lucrurile nu sunt suficient de bune. De fapt vor pune în evidență prin aceste plângeri faptul că au standarde foarte înalte. Și uneori, acest lucru ne poate induce senzația că într-adevăr „ei” sunt mai buni decât noi, că își duc viața de zi cu zi după criterii mult mai riguroase decât toți ceilalți.
Așadar atunci când întâlnim persoanele care trezesc în noi îndoieli cu privire la persoana proprie, le putem detecta ținând seama de criteriile de mai sus. Astfel veți putea scăpa de îndoieli și veți putea să vă simțiți bine chiar și în preajma unor astfel de persoane.
Psiholog Sofia Laza
contact@psihologsofialaza.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!