Şi că primul adăugat pe listă a fost păcatul distrugerii mediului înconjurător, urmat de traficul de droguri, pedofilia şi alte câteva.
Ori cea mai mare bogăţie carstică şi avifaunistică a Apusenilor e Padisul. Acest adevăr a fost întărit repetat de Academia Română, Institutul Speologic „Emil Racoviţă” şi chiar de miniştri ai Mediului care i-au confirmat statutul de zonă protejată.
Practic, Padişul se aseamănă cu Parcul Natural Yellowstone din Minnesota. Iar în Parcul Yellowstone turismul se admite doar cu cortul sau cel mult cu rulota, hotelurile şi cabanele fiind doar dincolo de graniţele lui. Nu sunt nici ţarcuri şi garduri cum vor apărea în Padiş, după ce se va da liber la construit pe parcele şi parceluţe scoase din zona protejată prin diverse manevre.
Turiştii comozi sau cei care vor să-şi construiască vile de week-end au tot restul Apusenilor la dispoziţie. Sunt destule cabane şi e loc şi de altele la Şuncuiuş, Vadu Crişului, Arieşeni sau pe văile Brătcuţei, Drăganului, Iadului, Aleului etc.
Cu atât mai mult pare o găselniţă rezonul cu care atât prefectul cât şi cel mai longeviv „vice” al Consiliului Judeţean Bihor îşi motivează suportul pentru aşa-zisul proiect din Padiş. Şi anume că acum se face turism necontrolat în Padiş. Păi Serviciul Salvamont care activează în Padiş e subordonat Consiliului Judeţean. Parcul Natural Apuseni e instituţie de stat şi are rangeri. Plus că nimic nu împiedică instituţiile de căpătâi ale judeţului să ceară şi post de jandarmi în Padiş, la fel ca în Stână. Şi să oprească sau chiar să demoleze căbănuţele ridicate deja ilegal în Padiş.
Ori nu ştiu să fi iniţiat Prefectura sau CJ-ul un protocol cu PNA, Poliţia şi Jandarmeria pentru stăvilirea furtului de lemne sau de stalactite din Padiş. Oare câţi copaci vor dispărea când în zonă se vor ridica legal cabane care vor avea nevoie de lemn nu doar pentru construcţie ci şi pentru încălzire?
Şi cu ce va fi mai controlat turismul când se vor înmulţi construcţiile în zonă iar valul de vizitatori va creşte? Şi de când îi interesează pe capii judeţului controlul turismului în zona Padiş? Căci de ani de zile vedem ce se întâmplă, de pildă, în învecinatul sat de vacanţă Boga. Unde autorităţile nu controlează cu nimic turismul, încasările la buget de pe urma pensiunilor fiind infime. Iar mormanele de gunoi sunt prima şi cea mai puternică impresie a turiştilor străini sau autohtoni.
Decizia e la autorităţile de mediu. Cert e că dacă se va da liber la construcţii, Padişul va ajunge ca şi Coada Lacului Leş, o îngrămădeală haotică de construcţii mai mult sau mai puţin rustice. Cu diferenţa că în Padiş sunt comori naturale care riscă să se piardă pentru totdeauna.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!