Pe această idee, chiar şi la instituţiile medicale din urbea de pe Crişul Repede s-a auzit că în ultimul an, tot mai mulţi orădeni (femei în special) aleg să se opereze ca nu cumva să se aleagă cu un cancer. Grav este că orădenii iau astfel de decizii doar după ce consultă un singur medic. Motivaţia e de cele mai multe ori puerilă şi fără argumente: „să nu se supere medicul”, „ce-o să zică medicul?”, „nu mă mai operează medicul meu dacă aude că am mers la consultaţie la un alt doctor” etc.
Or în „Drepturile pacienţilor” scrie negru pe alb că orice asigurat are dreptul la mai multe păreri medicale, mai ales când e vorba de intervenţii chirurgicale. Şi la o adică, pacientul poate să aleagă să fie operat tot de medicul lui, chiar dacă mai cere altă părere, de la alt doctor.
În plus, înainte de a se decide astfel de intervenţii, se impun investigaţii speciale, care să ateste leziunile maligne ireparabile prin tratamente nonivazive. Şi tot înainte, trebuie calculate şi consecinţele unor operaţii. Sunt unele intervenţii chirurgicale, în urma cărora, pacienţii rămân cu sechele sau trebuie să ia tratament pe viaţă.
De aceea, e de aşteptat ca instituţiile implicate în Sănătate să iniţieze un program de educaţie şi în acest sens, înainte ca numărul celor ce aleg să se opereze „preventiv” să crească alarmant.
Citiți principiile noastre de moderare aici!