Potrivit art. 337 Cod penal , refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani , în timp ce conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe se pedepsește cu închisoare de la1 la 5 ani sau amendă ( art. 336 Cod penal ) , reglementări din care rezultă că este pedepsită mai aspru infracțiunea de refus sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.
Contrar unor cutume ale polițiștilor rutieri , infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice se consumă la momentul la care conducătorul auto refuză prelevarea , fără a fi necesar ca polițistul rutier să îl ducă pe conducătorul auto până la o o unitate de asistență medicală autorizată sau instituție medico-legală.
Conform art. 17 alin 3 din Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 1512/2013 al Ministerului Sănătății, ” Confirmarea refuzului persoanei implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier de a accepta deplasarea la sediul unității de asistență medicală autorizate sau al instituției medico-legale în vederea recoltării mostrelor biologice se face de către polițistul rutier prin întocmirea procesului-verbal de constatare a infracțiunii”.
În situația în care conducătorul auto refuză prelevarea de mostre biologice în fața polițistului rutier el nu mai trebuie să fie condus ( de buna-voie sau chiar încătușat ) la o unitate medicală sau instituție medico-legală pentru a-și manifesta refuzul în fața personalului medical , în caz contrar apreciem că polițistul rutier ar putea comite infracțiunea de abuz în serviciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!