Dacă aveți o asemenea problemă cu propria dumneavoastră persoană cel mai probabil sunteți perfecționist și/sau vă subestimați în mod constant.Dar faptul că vă vorbiți voi înșivă urât și nerespectuos nu ajută. Gândiți-vă! Ca să vă reușiți să convingeți pe cineva cu care sunteți în conflict i-ați vorbi așa? Oare nu ați încerca să fiți măcar elegant în exprimare chiar dacă îl urâți? Atunci de ce ar fi benefică o asemenea exprimare asupra propriei persoane?
Perfecționismul are mai multe componente. Una dintre ele este dorința de a face lucrurile mai bine, de a arăta mai bine și în general de a menține standarde ridicate. Dar știm cu toții că, de fapt, perfecțiunea nu există. Așa încât simpla idee de a atinge perfecțiunea este una care ne poate impiedica să dăm ceea ce este mai bun din noi, ne poate impiedica să creștem și în general să ne atingem scopurile pe termen lung. Așa că, atunci când vorbiți cu voi înșivă, vorbiți-vă cu blândețe și mai ales rațional despre ceea ce sunteți de fapt. Și înțelegeți că nu e nevoie să fiți perfect pentru a vă atinge scopurile majore de viață.
Obiceiul de a ne subestima este unul care ne face să nu ne simțim bine în pielea proprie. Este posibil să facem acest lucru, pornind de la un incident mic, o nereușită de la care să generalizăm tot „răul”. Revenind la exemplul de mai sus, observam că uneori faptul că nu avem performanța dorită într-un domeniu limitat (cum ar fi eșecul la una din materiile școlare, sau în viața adultă eșecul unuia dintre proiectele noastre) ne face să ne catalogăm într-un mod absolut.
Dar dacă privim lucrurile în mod logic, constatăm că eșecul într-un domeniu nu înseamnă în mod absolut eșecul în toate domeniile vieții. Așa încât, nu este de dorit să ne vorbim nouă înșine folosind epitete jignitoare la adresa propriei persoane.
În ceea ce privește frumusețea fizică, trebuie să fim conștienți că nu toți putem avea statura Angelinei Jolie, sau frumusețea lui Cloney, sau vocea Adelei. Așa încât cel mai sănătos lucru pe care îl putem face este să ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le putem controla și nu asupra acelora care scapă controlului nostru.
Psiholog Sofia Laza
Citiți principiile noastre de moderare aici!