Această decizie este menită să aducă un plus de garanție în cauzele în care inculpații contestă administrarea unor probe ori efectuarea unor acte de urmărire penală, în vederea respectării principiilor legalității și loialității efectuării actelor de urmărire penală.
În esența, Curtea a constatat că dispozițiile art.345 alin.(1) din Codul de procedură penală, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.75/2016, limitează exercițiul procesual al judecătorului de cameră preliminară, independența sa în realizarea actului de justiție, pe de o parte, și încalcă dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil al părților și persoanei vătămate, în componenta sa referitoare la egalitatea armelor, pe de altă parte.
Așadar, prin prezenta decizie se mărește spectrul probator admisibil în sitiuațiile în care se contestă modul în care unele acte de urmărire penală au fost efectuate.
Ca urmare a acestei decizii a Curții Constituționale, în procedura de cameră preliminară vor putea fi administrate probe prin toate mijloacele prevăzute de art. 97 din codul de procedură penală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!