Una dintre modificările esențiale implementate prin actul normativ amintit se referă la posibilitatea debitorilor de a contesta măsurile asigurătorii impuse de A.N.A.F. în termen de 30 de zile de la comunicare. În acest sens, prin derogare de la dispozițiile art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 cu modificările și completările ulterioare, cel interesat are posibilitatea să introducă contestația la instanța de contencios administrativ competentă, fără a fi necesară parcurgerea unei proceduri prealabile.
Modificările introduse prin OUG nr.84/2016 produc efecte și asupra penalităților și dobânzilor de întârziere pentru datoriile despre care debitorii pot garanta că vor fi achitate.
În acest sens, potrivit Codului de Procedură Fiscală datornicii au posibilitatea de a obține suspendarea executării silite în situația în care prezintă A.N.A.F. o poliță de asigurare a debitelor sau o scrisoare de garanție. Raportat la acest aspect, potrivit OUG nr. 84/2016, în perioada în care executarea este suspendată nu se vor calcula penalități și dobânzi de întarziere pentru datorii, dacă debitorul poate garanta că ele vor fi achitate de către bancă sau societatea de asigurare emitentă a poliței.
Totodată, conform noilor reglementări în materie, se permite valorificarea bunurilor sechestrate de către ANAF fiind posibilă achiziționarea acestora inclusiv de către contribuabilii care înregistrează obligații fiscale restante.
Nu în ultimul rând, facem precizarea că se preconizează eliminarea popririi multiple, urmând a fi indisponibilizate doar conturile sau sumele necesare în vederea executării creanței fiscale. Acest lucru va fi posibil printr-un schimb electronic de informații, în momentul în care se va constata ca acoperită obligația restantă, poprirea va fi ridicată în aproximativ două ore, față de cel puțin 10 zile în situația actuală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!