Prin decizia Curții Constituționale s-a stabilit faptul că taxele judiciare de timbru sunt constituţionale în măsura în care sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acţiunile şi cererile referitoare la despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând dintr-o cauză penală în condiţiile în care fapta cauzatoare de prejudiciu, la momentul săvârşirii acesteia, era prevăzută ca infracţiune.
De precizat că, potrivit vechiului Cod Penal constituia infracțiunea de vătămare corporală din culpă lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, iar noul Cod Penal, intrat în vigoare la data de 01 februarie 2014 a modificat numărul de zile de îngrijiri medicale necesar pentru a fi întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de vătămare corporală din culpă în peste 90 zile.
În dosarele aflate în faza de urmărire penală după momentul intrării în vigoare a noului Cod Penal, pentru o faptă care constituia infracțiunea de vătămare corporală din culpă potrivit vechiului Cod Penal, procurorul emitea o ordonanță de clasare în cazul în care numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea vătămării produse prin faptă nu depășea 90 de zile. În acest caz, persoanele vătămate s-au adresat instanței civile cu o acțiune în despăgubiri, solicitându-li-se de către instanța de judecată timbrarea corespunzătoare a cererii de chemare în judecată.
Ca urmare a Deciziei nr. 387 din data de 27.05.2015 prin care s-a admis excepției de neconstituționalitate privind dispozițiile art. 29 alin 1 din OUG nr. 80/2013, aceste persoane care au achitat taxa de timbru pentru acțiunea civilă provenită dintr-o faptă care constituia infracțiune în baza vechiului Cod Penal, au dreptul să solicite restituirea taxei de timbru achitată.
Av. Răzvan Doseanu
Citiți principiile noastre de moderare aici!