În acest sens, Codul Civil a reglementat această instituție, arătând expres și limitativ și situațiile speciale în care aceasta se poate institui.
Astfel, sunt prevăzute următoarele situații:
-atunci când, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să-şi administreze bunurile sau să-şi apere interesele în condiţii mulţumitoare şi, din motive temeinice, nu-şi poate numi un reprezentant;
– dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal şi nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare, în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
– dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;
– dacă o persoană a dispărut fără a exista informații despre ea și nu a lăsat un mandatar sau administrator general;
În aceste situații, cererea de instituire a curatelei se formulează de către persoana care urmează a fi reprezentată și de află în situațiile mai sus expuse, sau de către soțul, rudele sale, sau persoanele apropiate, administratorii și locatarii casei în care locuiește persoana, de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor cu prijelul înregistrării morții unei persoane, precum și notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale. De asemenea, această solicitare poate fi formulată și de organele administrației publice locale, instituțiile de ocrotire sau orice altă persoană.
Cererea se depune la judecătoria care se află în circumscripția domiciliului persoanei reprezentate, atunci când persoana deși capabilă nu poate să își administreze bunurile, la domiciliul acesteia sau la judecătoria de la locul în care măsurile urgente trebuie să fie luate, iar în cazurile în care persoana este obligată să lipsească o vreme îndelungată de la domiciliu ori a dispărut, cererea se înregistrează la judecătoria de la ultimul domiciliu din țară al celui lipsă sau dispărut.
În calitate de curator poate fi numită orice persoană fizică care are capacitate deplină de exercițiu și care este în măsură să îndeplinească această sarcină.
Însă, desemnarea acestei persoane poate fi efectuată și prin act unilateral, de exemplu o declarație, prin contract de mandat, însă, acestea trebuie încheiate în formă autentică. Aceste înscrisuri autentice vor fi avute în vedere de instanța de tutelă, aceasta fiind singura procedură legală pentru desemnarea curatorului, iar persoana numită va avea prioritate.
Desemnarea acestei persoane în calitate de curator nu se poate efectua decât cu consimțământul celui reprezentat, deci a persoanei care nu își mai poate ocroti interesele, atunci când acest aspect este posibil. Imposibilitate exprimării consimțământului se poate dovedi prin înscrisurile medicale. De asemenea, numirea curatorului se face obligatoriu cu acordul celui desemnat în calitate de curator.
Citiți principiile noastre de moderare aici!