Astfel Ordonanța de Urgență nr. 54/2016 prevede că asigurătorul este obligat să comunice valoarea maximă de despăgubire în cazul avarierii vehiculelor, la cererea păgubitului, în termen de 7 zile calendaristice de la data constatării daunelor.
În cazul unei vătămări corporale sau a unui deces, rezultate în urma unui accident de vehicule, despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate se vor evalua pe baza punctajului obţinut prin însumarea punctelor, comunicat de către Institutul Naţional de Medicină Legală şi prevăzut în reglementările Autorității de Supraveghere Financiară. Această din urmă instituție va emite, în termen de 45 de zile, reglementări privind stabilirea și condițiile de plată ale despăgubirilor. Evaluarea daunelor va avea în vedere un nivel mediu prezumat al suferinţei îndurate de persoanele prejudiciate, valoarea unui punct traumatic fiind egală cu dublul salariului minim garantat în plată de la data producerii accidentului. Pentru prejudiciile legate de traumele psihice sau morale, acestea având o valoare mult mai mare decât daunele materiale, se vor putea acorda despăgubiri suplimentare. Prin instituirea sistemului punctelor traumatice se urmărește eliminarea diferențelor foarte mari între daunele acordate de instanțele de judecată în cazuri relativ asemănătoare.
În cazul în care asigurătorul RCA nu îşi îndeplineşte integral obligaţiile ori întârzie achitarea despăgubirii, acesta va fi obligat la plata unor penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferenţa de sumă neachitată.
Așteptăm cu interes aplicarea în practică a noii Ordonanțe în speranța că problemele privind achitarea cu mare întârziere a despăgubirilor datorate persoanelor prejudiciate va deveni un fenomen mult mai rar decât este în prezent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!