Pensia de întreținere care este datorată de către părinte se stabilește în funcție de numărul copiilor. Astfel, aceasta se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.
Cuantumul pensiei de întreținere datorat copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Este important de mentionat faptul că decăderea din exercițiul drepturilor părintești nu scutește părintele de obligația de a întreține copilul.
În ceea ce priveşte cuantumul său, obligația legală de întreținere are un caracter variabil, deoarece întreţinerea este stabilită în baza unor criterii variabile precum nevoia creditorului şi mijloacele debitorului. Astfel, dacă intervin modificări ale circumstanţei de fapt, atunci se impune şi modificarea cuantumului întreţinerii.
Art. 531 alin.1 Cod Civil prevede că “dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei”.
În practica judiciară s-a reţinut că prevederile art.531 Cod Civil trebuie analizate extensiv, în sensul că modificarea întreţinerii este determinată de schimbarea raportului între nevoile creditorului întreţinerii şi mijloacele debitorului, care pot lua forma modificării ambelor elemente sau doar a uneia dintre acestea şi poate interveni nu doar în cazul pensiei de întreţinere, ci şi în cazul obligaţiei de întreţinere în general.
Totodată subliniem faptul că alin. 2 al art. 531 din Codul Civil vizează în mod expres faptul că pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.
Cu alte cuvinte, în cazul în care debitorul refuză să execute de bunăvoie plata pensiei indexate, creditorul se va putea adresa instanţei solicitând această majorare.
Prin urmare, la stabilirea/ modificarea pensiei de întreţinere se au în vedere veniturile pe ultimele şase luni anterioare datei la care a fost depusă cererea de chemare în judecată, neavând relevanţă când a rămas definitivă ultima hotărâre de stabilire a pensiei de întreţinere, ci modificarea câştigului rezultat din muncă a debitorului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!