Înscrişi în concursul unic în ţară „Şcoala fără violenţă”, demarat de Poliţia Bihor, 17 liceeni şi 15 elevi de gimnaziu au şi dat soluţii pentru reducerea violenţei de orice fel în rândul minorilor. Ei cer şi celor ce conduc ţara să schimbe priorităţile naţionale, să le acorde mai multă atenţie, siguranţă şi credit pentru a se dezvolta într-un climat de apreciere a valorilor reale.
JB a încurajat dintotdeauna educaţia în rândul copiilor dată de poliţişti, în mod voluntar, cu scopul reducerii victimelor din rândul copiilor, dar şi a delicvenţei juvenile. Drept răsplată pentru curajul, creativitatea, discernământul, şi originialitatea şi soluţiile date, JB publică eseurile concurenţilor, elevi de gimnaziu şi liceu, de la „Şcoala fără violenţă”.
Toată lumea știe ce înseamnă violența fizică sau verbală asupra copiilor, zi de zi auzim sau vedem cazuri reale, din păcate. De cele mai multe ori, copilul ia primul contact cu violența în cadrul familiei sale, ducând apoi comportamente violente asupra altor persoane din mediul extrafamilial, atât la școală cât și înafara acesteia, iar noi am decis să transmitem tuturor: Fiți buni! Copiii au suflet, nu sunt obiecte ! Stop violenței! În prezent trăim într-o lume extrem de violenta și considerăm că este important să ne implicăm toți în prevenirea acestor acte de violență, care vrem nu vrem, ne înconjoară. În jurul nostru la fiecare pas observăm violență. La televizor toate știrile transmit informații în care agresivitatea este prezentă în toate formele posibile și uneori imposibile. De aceea,sunt atât de frecvente agresiunile,bătăile,conflictele.
Pentru ca noi, copiii să fim pregătiți pentru societate, trebuie să avem cunoștințe despre non-violență, dar și despre prevenirea violenței, începând de acasă și continuând la școală. Copiii sunt în şcoală şase sau şapte ore pe zi. În rest sunt acasă, pe stradă, se uită la televizor. Tot ce învaţă în şcoală – cum să vorbească, cum să se poarte – este contrazis de ce văd în rest. Părinţii nu se implică suficient.
Violența în școală se manifestă diferit. Se întâmplă ca elevii din aceeași clasă să nu se înțeleagă și se ceartă, aceasta este o formă de violență verbală.Agresiunile întâlnite în şcoală sunt injuriile, jignirile, îmbrâncelile, intimidările, vulgarităţile.Conflictele au de cele mai multe ori o justificare minoră, însă pot culmina cu agresiuni fizice.
În unele școli se întâmplă să auzim cazuri de conflicte între elevi și profesori din cauza unor elevi indisciplinați, agresivi sau foarte activi. Adesea elevul sfidează profesorul, dar se întâmplă ca și profesorul să agreseze elevulși de aici se naște un fel de antipatie care nu duce la un final bun.
Un elev violent este acel elev, care are o fire agitată, este egoist, agresiv, încăpățânat, brutal, mincinos, obraznic, certăreț, care nu suportă observațiile, nu se poate controla, nu își înțelege colegii, face tot posibilulul să iasă în evidență, și să demonstreze că este superior celorlalți . Cauzele acestui comportament pot fi diferite; situația familială, mediul social, prietenii sau mass-media. Ei bine, astfel de elevi trebuie ajutați, consiliați de către personae abilitate, și aici ne referim și la psihologi școlari nu numai la diriginți.
Din păcate, elevii din mediul rural nu beneficiază de psihologi școlari cu toate că ar avea mare nevoie consiliere, o mare parte dintre ei.
Pentru a evita conflictele trebuie să învățăm în primul rând să iubim, iubirea este singura armă cu care putem lupta împotriva violenței. Dumnezeu a creat copiii pentru iubire și din iubire, iar un copil violent este un copil care nu este iubit de nimeni.
În concluzie, vrem să transmitem că un copil când vine pe lume este ca un înger, vine fără păcate, dar în timp el face greșeli și devine om. Nu știe ce este minciuna, ura, durerea și nici nu cunoaște violența. Știe, recunoaște și acceptă un singur lucru: IUBIREA. Așadar, copiii, cei mai vulnerabili cetățeni ai oricărei societăți trebuie să aibă o viață lipsită de violență și teamă.
Bragye Adrian, cls.a V-a Franciuc Dragoș-cls.a VII-a
Prof.Adriana PAULși Delia BONDAR
Şcoala Gimnazială nr.1 Tarian
Citiți principiile noastre de moderare aici!