Proverbul evidenţiază calitatea celui care şi-a făcut datoria şi care, iată, trebuie să părăsească scena. Fanii lui Emil Boc s-ar putea folosi de acest proverb pentru a caracteriza momentul demisiei sale. Nu ştiu, însă, câţi sunt ăştia şi nu sunt deloc sigur, în definitiv, că „maurul şi-a făcut datoria”.
Oricât de simpatic mi-ar fi fost Boc şi oricât de speriat aş fi de acest constant bau-bau cu care ne tot sperie regimul Băsescu-Boc – omniprezenta CRIZĂ – tot nu pot uita câteva măsuri ciudate ale Guvernul Boc. Iată o listă scurtă: taxa forfetară cu care i-au siluit pe toţi românii care s-au încumetat să-şi înfiinţeze o firmă, majorarea TVA, măsură care a puşcat de minune cu reducerile din sectorul bugetar. Aş putea să adaug şi măsurile de încurajare a domeniului privat, care au fost sublime, dar au lipsit cu desăvârşire. Plus că statul s-a împrumutat din greu la bănci, iar băncile n-au mai simţit nevoia să ofere credite populaţiei şi firmelor…
Sunt curios cum vor digera românii cinica şi străvezia strategie a lui Băsescu. Omul de la Cotroceni se leapădă acum de Boc ca de-o măsea stricată, încercând să iasă basma curată din perturbările sociale de dată recentă. E cazul clasic: el l-a făcut pe Boc, el îl omoară. Opoziţia aşteaptă la colţ şi salivează abundent după os. Numai că visând prea mult la gustul acestuia, s-ar putea să nu vadă plasa vreunei noi strategeme şmechere, marcă înregistrată a „căpeteniei” tribului.
PS: De ce nu s-a găsit încă un maur care să-l lecuiască pe Sorin Blejnar, celebrul şef de la ANAF?
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!