Exemple de malpraxis ar putea fi efectuarea unei anestezii cu un medicament anume, deși bolnavul a avut anterior probleme din cauza acestuia. În rezultat, pacientul suferă leziuni, are probleme de sănătate sau chiar moare din cauza efectului pe care îl are acest tip de anestezie asupra organismului său. Un alt exemplu ar putea fi operațiile la stomac. Unui pacient i se face o operație la stomac. Din cauza complicațiilor apărute, sunt necesare și alte intervenții chirurgicale care provoacă probleme permanente de sănătate.
Personalul medical răspunde pentru prejudiciile produse din eroare, neglijență sau cunoștințe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenție, diagnostic sau tratament. De asemenea, pot fi trase la răspundere și unitățile sanitare, publice sau private, furnizoare de servicii medicale, care răspund pentru pagubele produse de personalul medical angajat.
Pacientul care se consideră victima unui caz de malpraxis sau, după caz, succesorii persoanei decedate în urma unui caz de malpraxis pot sesiza instanța de judecată (civilă sau penală, în funcție de situație), reclamantul trebuind să dovedească existența unui caz de malpraxis, precum și prejudiciul moral (dureri fizice, suferințe psihice, restrângerea posibilității victimei de a se bucura de viață) și/sau material (sumele de bani plătite pentru o intervenție chirurgicală care a eșuat) și să arate întinderea acestui prejudiciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!