Dacă e să ne raportăm la o zicală din bătrâni „lunea nici iarba nu crește”, motiv pentru care echipa Bihon.ro a decis să nu se îngrijească de responsabilitățile zilei de luni, ci să servească cititorilor o evadare din cotidian prin abordarea unor teme de actualitate.
Prezentul articol va arăta aplicațiile practice ale efectului Pygmalion.
EFECTUL PYGMALYON – este reprezentat de fenomenul în care cu cât este mai mare încrederea şi aşteptările pozitive față de o persoană, cu atât această persoană va obţine performanţe mai mari şi se va conforma unui model valoros.
Iar reversul: cu cât este mai mare neîncrederea şi aşteptările negative faţă de o persoană, cu atât această persoană va obţine performanţe mai slabe şi se va conforma unui model dezastruos. Astfel, o persoană ajunge să se conformeze unei etichete chiar dacă această etichetă este pur subiectivă.
APLICAȚIILE PRACTICE ALE EFECTULUI PYGMALYON
Pentru ca partenerul/copilul tău să nu caute în altă parte etichete pozitive sau să nu fie influenţat de etichetele negative ale altora va trebui să îi oferi TU etichete pozitive şi o acceptare necondiţionată a persoanei.
ETICHETĂ POZITIVĂ: Am încredere în tine! Eşti o persoană valoroasă! Poţi să faci lucruri minunate! Te poţi descurca oriunde! Eşti o persoană specială!
ACCEPTARE NECONDIȚIONATĂ A PERSOANEI: indiferent de ceea ce se întâmplă, nu sunt niciodată dezamăgit de persoană. Lucrurile se întâmplă, dar persoana rămâne aceeaşi.
EXEMPLU: Într-un studiu interesant s-a dovedit puterea etichetelor, în concordanță cu efectul Pygmalion. Subiectul, un om perfect capabil să realizeze acţiuni minuţioase, a fost prezentat unui alt subiect drept „neîndemânatic”. O simplă etichetă, spusă unui alt om. Astfel, al doilea subiect, s-a comportat cu acesta ca și cum ar fi fost cu adevărat un neîndemanatic, așa că, la scurt timp, acesta a început să facă diferite greșeli, chiar și atunci când al doilea subiect nu era cu el in încăpere.
Așadar, iată cum puterea unui simplu cuvânt devine definitorie pentru caracterul unui alt om. Poţi spune cuiva (copil/partener de viaţă etc.): „Ştiu ca ai să faci o treabă bună!”, „Să nu mă dezamăgeşti! Am aşteptări mari de la tine!”, însă această exprimare nu face decât să pună o greutate imensă şi o presiune majoră pe umerii celuilalt ceea ce poate conduce la perturbarea relaţiei şi probleme psihologice majore.
Secretul constă în tonul neutru, în lipsa manipulării și a condiționării, prezenţa unei acceptări necondiţionate a persoanei şi a unei imagini pozitive pe care ţi-o construieşti despre celălalt şi în care mai întâi tu trebuie să crezi cu adevărat, iar apoi va crede şi celălalt.
Încearcă să înlocuiești expresiile de mai sus cu „Ai capacitatea să faci asta!”, „Eşti o persoană extraordinară şi poţi face lucruri minunate!”, „Această greşeală/notă nu te defineşte. Pentru mine eşti mult mai valoros decât orice notă sau greşeală pe care o faci!”, „Sunt alături de tine şi te sprijin!”, „Am încredere în tine” si vei vedea, în scurt timp, rezultatele.
Psihoterapeut Sorin Nica
Citiți principiile noastre de moderare aici!